Ελληνικό χρέος: Αναζητούν συμφωνία για τη συμμετοχή των ιδιωτών

Συγκρατημένα και προσεκτικά βήματα αλλά και εκκρεμότητες ενόψει του δεύτερου πακέτου οικονομικής βοήθειας για την Ελλάδα κατεγράφησαν στο χθεσινό Eurogroup, ενώ παράλληλα η Κίνα προειδοποίησε για τον κίνδυνο επιδείνωσης της κρίσης χρέους.

Η φόρμουλα για την συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στο δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας τέθηκε επί τάπητος στο χθεσινό άτυπο Eurogroup στις Βρυξέλλες, τη στιγμή που η Κίνα -από τους μεγαλύτερους κατόχους ευρωπαϊκών ομολόγων- έστειλε προειδοποίηση σε ασυνήθιστα υψηλούς τόνους για τη σοβούσα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη:

Στην ετήσια έκθεσή της για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας σημείωσε ότι τα μέτρα που έχουν λάβει μέχρι στιγμής οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις συνέβαλαν στη σταθεροποίηση της κατάστασης, αλλά δεν αντιμετωπίζουν τη «ρίζα» του προβλήματος: «Η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη θα συνεχίσει να σκιάζει την οικονομική ανάκαμψη στην περιοχή και υπάρχει πιθανότητα να επεκταθεί και να επιδεινωθεί», ήταν το μήνυμα του Πεκίνου.

Eurogroup
Συγκρατημένα και προσεκτικά βήματα αλλά και εκκρεμότητες ενόψει της συνολικής λύσης για την Ελλάδα κατεγράφησαν στο Eurogroup: Επιβεβαιώθηκε ειδικότερα ότι θα πρέπει να δοθεί νέα στήριξη στη χώρα μας και επιλέχθηκε η στρατηγική της «βήμα βήμα προσέγγισης».

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, στο έκτακτο Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο, θα επιχειρηθεί να βρεθεί μια φόρμουλα ώστε να αποσυνδεθεί, εφόσον καμφθούν οι επιφυλάξεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η απόφαση για την καταβολή της 5ης δόσης των δανείων από τη συνολική απόφαση για το νέο πακέτο στήριξης που θα μπορούσε να ληφθεί στο Ecofin της 12ης Ιουλίου.

Κατά τις ίδιες πηγές, η επί της αρχής απόφαση για την καταβολή της 5ης δόσης μπορεί να ληφθεί την επόμενη εβδομάδα στο Εurogroup και να υπάρξει μια σχετική δήλωση εγγύησης από τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Χωρίς να ληφθούν οριστικές αποφάσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, περιορίστηκαν σε κάποιο βαθμό οι διαφορές που υπήρχαν σχετικά με το επίμαχο θέμα της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο νέο πακέτο βοήθειας προς τη χώρα μας. Όπως είναι γνωστό, το θέμα αυτό έχει διχάσει του Ευρωπαίους με τη Γερμανία και τη Γαλλία, που έχει τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, να διασταυρώνουν τα ξίφη τους για το πόσο «εθελοντική» θα είναι τελικά η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη λύση που θα δοθεί. Το ζητούμενο παραμένει να βρεθεί ένας συμβιβασμός που δεν θα ερμηνευθεί από τις αγορές και τους οίκους αξιολόγησης ως πιστωτικό επεισόδιο.

Πάντως, ενδεικτικό των λεπτών ισορροπιών που εξακολουθούν να υπάρχουν είναι ότι μετά το Eurogroup δεν έγιναν δηλώσεις και δεν εκδόθηκε κοινό ανακοινωθέν.

Από τις χθεσινές συζητήσεις διεφάνη ακόμη ότι κερδίζει έδαφος η λεγόμενη «πρωτοβουλία της Βιέννης» για εθελοντική διακράτηση των ομολόγων και ανταλλαγή τους με νέα ομόλογα όταν λήξουν. Τα βλέμματα είναι πλέον στραμμένα στο Βερολίνο, όπου την Παρασκευή θα συναντηθούν ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ ενόψει του Eurogroup στις 20 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο και της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις 23 και 24 Ιουνίου.

ΕΚΤ
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από την πλευρά της επανέλαβε χθες ότι δεν θα δεχθεί καμία λύση με στοιχεία εξαναγκασμού όσον αφορά τη συμμετοχή των ιδιωτών: «Συζητάμε μόνο μια διαδικασία αμιγώς και αυστηρώς εθελοντική. Δεν πρέπει να οδηγήσει σε χρεοκοπία, ακόμα και μερική», δήλωσε χθες ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης Κριστιάν Νουαγέ. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Ιταλός ομόλογός του Μάριο Ντράγκι, που? «προθερμαίνεται» για να διαδεχθεί τον Ζαν-Κλοντ Τρισέ στην ηγεσία της ΕΚΤ τον Οκτώβριο.

Στην ακρόασή του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο κ. Ντράγκι τάχθηκε κατά της αναδιάρθρωσης ή του «κουρέματος» χρέους, προειδοποιώντας ότι μια χρεοκοπία εντός της Ευρωζώνης θα μπορούσε να προκαλέσει «αλυσιδωτές αντιδράσεις». Σημείωσε δε ότι «αυτοί που τάσσονται υπέρ μιας χρεοκοπίας πρέπει να είναι έτοιμοι να δώσουν ακόμα περισσότερα χρήματα στη συνέχεια?».

Η συμφωνία της Βιέννης
Από τις χθεσινές συζητήσεις διεφάνη ακόμη ότι κερδίζει έδαφος η «πρωτοβουλία της Βιέννης» για εθελοντική διακράτηση των ομολόγων και ανταλλαγή τους με νέα ομόλογα όταν λήξουν.

Λ. Παπαδήμος: «Δεν θα φύγουμε από το ευρώ»
Κατηγορηματικά απέρριψε τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ ο πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουκάς Παπαδήμος: Μιλώντας σε χθεσινή εκδήλωση της Εταιρείας Κυπριακών Οικονομικών Μελετών στη Λευκωσία, ο κ. Παπαδήμος σημείωσε ότι με τα εν λόγω σενάρια έχουν διαφωνήσει οι επίσημες αρχές τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο ίδιος τάχθηκε και κατά της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, αναφέροντας ότι μία τέτοια εξέλιξη θα επιφέρει ζημίες στο τραπεζικό σύστημα, θα έχει αρνητικές επιπτώσεις και σε άλλες χώρες, και επιπλέον αποπροσανατολίζει από τις πραγματικές αιτίες του προβλήματος.