ΕΛΣΤΑΤ: Στο -2,3% ο ετήσιος πληθωρισμός για τον Δεκέμβριο


Η Ελληνική Στατιστική Αρχή έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία η βουτιά του ετήσιου πληθωρισμού συνεχίστηκε και τον Δεκέμβριο του 2020.

Πιο συγκεκριμένα, από τη σύγκριση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) για τον μήνα Δεκέμβριο 2020, με τον αντίστοιχο Δείκτη από τον Δεκέμβριο του 2019, παρατηρήθηκε μείωσε 2,3%, σε αντίθεση με την αύξηση 0,8% που είχε προκύψει από τη σύγκριση των ετών 2019-2018.

Βέβαια, από τον Απρίλιο του 2020 ο ετήσιος πληθωρισμός κινείται σε αρνητικά επίπεδα.

Μάλιστα, ο ΔΤΚ κατά τον μήνα Δεκέμβριο του 2020 παρουσίασε αύξηση κατά 0,4% έναντι αύξησης 0,7% που σημειώθηκε κατά την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Ο μέσος ΔΤΚ του δωδεκαμήνου Ιανουάριο 2020 – Δεκέμβριος 2020, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Ιανουάριο 2019 – Δεκέμβριος 2019, παρουσίασε μείωση 1,2% έναντι αύξησης 0,3% που σημειώθηκε κατά την περίοδο Ιανουάριος 2018 – Δεκέμβριος 2018.

Σύγκριση Δεκεμβρίου 2020 με Νοέμβριο 2020

Η αύξηση του Γενικού ΔΤΚ κατά 0,4% τον μήνα Δεκέμβριο 2020, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Νοεμβρίου 2020, προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:

1. Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:

 • 11,2% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω επαναφοράς μέρους των τιμών στα προ χειμερινού δεκαήμερου εκπτώσεων επίπεδα.
 • 0,6% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στο πετρέλαιο θέρμανσης.
 • 0,4% στην ομάδα Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα διαρκή αγαθά αναψυχής.

2. Από τις μειώσεις των δεικτών κατά:

 • 0,8% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: χοιρινό νωπό, νωπά φρούτα, νωπά λαχανικά, λοιπά τρόφιμα. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών σε: ζυμαρικά, αρνί και κατσίκι, νωπά ψάρια.
 • 0,7% στην ομάδα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα).
 • 1,1% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών στα καύσιμα και λιπαντικά.
 • 0,3% στην ομάδα Επικοινωνίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες.
 • 0,3% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα άλλα είδη ατομικής φροντίδας.

Σύγκριση Δεκεμβρίου 2020 με Δεκέμβριο 2019

Η μείωση του Γενικού ΔΤΚ κατά 2,3% τον μήνα Δεκέμβριο 2020, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Δεκεμβρίου 2019, προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:

1. Από τις μειώσεις των δεικτών κατά:

 • 0,4% στην ομάδα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα κρασιά.
 • 3,0% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω μείωσης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
 • 4,2% στην ομάδα Στέγαση, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης, ηλεκτρισμό, στερεά καύσιμα.
 • 2,4% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: υφαντουργικά προϊόντα οικιακής χρήσης, οικιακές συσκευές και επισκευές, υαλικά-επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού.
 • 1,1% στην ομάδα Υγεία, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα φαρμακευτικά προϊόντα. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών στις ιατρικές, οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες.
 • 7,7% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: καύσιμα και λιπαντικά, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με σιδηρόδρομο, οδικές μεταφορές επιβατών, συνδυασμένες μεταφορές επιβατών. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών στα καινούργια αυτοκίνητα.
 • 2,2% στην ομάδα Επικοινωνίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες.
 • 0,4% στην ομάδα Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: οπτικοακουστικό εξοπλισμό- υπολογιστές-επισκευές, μικρά είδη αναψυχής-άνθη-κατοικίδια ζώα. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών στα διαρκή αγαθά αναψυχής και πολιτισμού.
 • 0,6% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία.
 • 2,9% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: άλλα είδη ατομικής φροντίδας, άλλα προσωπικά είδη.

2. Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:

 • 0,8% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, νωπά ψάρια, γάλα νωπό πλήρες, τυριά, άλλα βρώσιμα έλαια, νωπά φρούτα, νωπά λαχανικά, λαχανικά διατηρημένα ή επεξεργασμένα. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: χοιρινό, πουλερικά, γιαούρτι, ελαιόλαδο, πατάτες, αναψυκτικά.Source link