Εμβόλιο AstraZeneca: Αύριο συνεδριάζει η Εθνική Επιτροπή ΕμβολιασμώνΕντονη αγωνία επικρατεί στη χώρα μας αναφορικά με το εμβόλιο της Astrazeneca


Την Παρασκευή, 9 Απριλίου 2021, συνεδριάζει η ελληνική Επιτροπή Εμβολιασμών προκειμένου να εξετάσει τα νέα δεδομένα που προέκυψαν για το εμβόλιο της AstraZeneca, όπως ανακοίνωσε και νωρίτερα κατά την καθιερωμένη ενημέρωση στους δημοσιογράφους η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη. 

Εντονη αγωνία επικρατεί στη χώρα μας αναφορικά με το εμβόλιο της Astrazeneca, με τους πολίτες ιδίως όσους έχουν κάνει την πρώτη δόση και έχουν προγραμματισμένη τη δεύτερη να αναρωτιούνται εάν θα αλλάξει το εμβολιαστικό πρόγραμμα στην Ελλάδα. Οι Ελληνες επιστήμονες εξακολουθούν, πάντως, να τονίζουν ότι το όφελος από τα εμβόλια υπερτερεί των σπάνιων θρομβωτικών περιστατικών. Ο καθηγητής, Σωτήρης Τσιόδρας, ανέφερε χαρακτηριστικά σε εκδήλωση της Ακαδημίας Αθηνών ότι η περίπτωση θρόμβωσης όταν κάποιος νοσεί βαριά με κορονοϊό είναι έως και 69% ενώ η ίδια πιθανότητα μετά το εμβόλιο Οξφόρδης/Astrazeneca είναι μία στις 100.000.


Υπενθυμίζεται ότι η επιτροπή ασφάλειας και φαρμακοεπαγρύπνησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) επιβεβαίωσε την Τετάρτη, 7 Απριλίου, ότι οι «ασυνήθιστες θρομβώσεις με χαμηλά αιμοπετάλια πρέπει να καταχωρηθούν ως πιθανή παρενέργεια». Τα αναφερόμενα περιστατικά έχουν εμφανιστεί κυρίως στις γυναίκες κάτω των 60 ετών.

Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα έως και τη Δευτέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο συντονιστής του προγράμματος «Ελευθερία», Μάριος Θεμιστοκλέους, τα προγραμματισμένα με το εμβόλιο της Astrazeneca ραντεβού καταλάμβαναν το 25% του συνόλου των προγραμματισμένων ραντεβού. Οσον αφορά στις ακυρώσεις που είχαν μέχρι τη Δευτέρα γίνει, για τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna το ποσοστό κυμαίνεται έως 1%, ενώ για την AstraZeneca το ποσοστό κυμαίνεται έως 3%, όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους. Πάντως, και ο κ. Θεμιστοκλέους, μιλώντας στην ΕΡΤ, επανέλαβε ότι οι αποφάσεις για το εμβόλιο της AstraZeneca στην Ελλάδα θα γίνουν γνωστές μέχρι αύριο, Παρασκευή.Source link