Εν αναμονή των εκλογών… στο ΧΑ κερδίζει η αποχή

Του Δημήτρη Ζάντζα

Η στάση αναμονής που τηρεί το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής αγοράς, εν αναμονή της εκλογικής αναμέτρησης του Μαΐου και της αποσαφήνισης των όρων των τραπεζικών ανακεφαλαιοποιήσεων, συντηρεί την εικόνα απαξίωσης στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου της Αθήνας.

Ούτε την Τετάρτη κατάφεραν ο συναλλακτικός όγκος και τζίρος να «ξεκολλήσουν» από τα απογοητευτικά χαμηλά επίπεδα των τελευταίων εβδομάδων, όπως αναμενόταν άλλωστε, ενώ η υποχώρηση σε χαμηλά τριμήνου για τον Γενικό Δείκτη δεν έδειξε να «συγκινεί» παρά ελάχιστους.

Η ανοδική αντίδραση του τραπεζικού δείκτη εκλαμβάνεται ως τεχνικού και μόνο χαρακτήρα ενώ, όπως σχολίαζε σήμερα η Merit ΑΧΕΠΕΥ, οι αδιάφορες συνεδριάσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο που είναι χαρακτηριστικό όλου του μήνα Απριλίου συνεχίζονται.

«Η προεκλογική ανησυχία απομακρύνει τους αγοραστές, με αποτέλεσμα την αδυναμία σοβαρής ανοδικής αντίδρασης και τζίρους απαξίωσης. Τα τραπεζικά αποτελέσματα δεν έδωσαν κάποιο στίγμα στην αγορά. Οι ζημιές ρεκόρ που ανακοίνωσαν, αν και αναμενόμενες σε μεγάλο βαθμό, δεν θα μπορούσαν να χαροποιήσουν τους επενδυτές» σημειώνει μεταξύ άλλων η χρηματιστηριακή, προσθέτοντας ωστόσο πως «το γεγονός ότι οι απώλειες για τον τραπεζικό δείκτη από την Παρασκευή μέχρι σήμερα δεν ξεπερνούν το 5% είναι ένα θετικό στοιχείο».

Όπως σχολιάζει η Merit, «σε αυτό το κλίμα περιμένουμε μόνο τεχνικές αντιδράσεις τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές καθώς υπάρχει γενικότερη ανησυχία για το αν προκύψει ισχυρή κυβέρνηση από αυτές, πράγμα σημαντικό για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων αφού περίοδος χάριτος δεν υπάρχει» ενώ εκτιμά ότι «οι 680 μονάδες θα δοκιμαστούν αργά ή γρήγορα καθώς δεν υπάρχει λόγος ισχυρής ανοδικής αντίδρασης πριν την 6η Μαΐου και με τους μικρούς τζίρους η ανάκτηση ακόμα και των 730 μονάδων φαντάζει δύσκολη».

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με οριακά κέρδη 0,03% στις 698,03 μονάδες, μετά από διακύμανση σε εύρος 1,78% και παρά τα ενδοσυνεδριακά κέρδη έως 1,34%.

Για τον δείκτη των τραπεζών, τα κέρδη διαμορφώθηκαν σε 2,37% (έως το +3,95% ενδοσυνεδριακά) στις 281,21 μονάδες.

Την Τετάρτη διακινήθηκε στο ΧΑ όγκος 21,4 εκατ. τεμαχίων αξίας 21,1 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά 57 μετοχές έκλεισαν με πτώση, 56 ενισχύθηκαν και 162 διατηρήθηκαν αμετάβλητες.

Αναλυτικά από τον FTSE20, τα υψηλότερα ποσοστιαία κέρδη σημείωσαν οι MIG και Τρ. Κύπρου, με την πρώτη να ολοκληρώνει στο υψηλό ημέρας των 0,272 ευρώ, ενώ ο τίτλος του ΤΤ ακολούθησε με άνοδο 5,29% στα 0,358 ευρώ. Σε ποσοστό 3,05% στα 1,69 ευρώ ενισχύθηκε η μετοχή της ΕΤΕ, η μετοχή της Μυτιληναίος ολοκλήρωσε με κέρδη 1,16% στα 2,61 ευρώ, ενώ σε μικρότερο ποσοστό ενισχύθηκαν επίσης οι τίτλοι των Ελλάκτωρ, Τρ. Πειραιώς, Τιτάν και Βιοχάλκο.

Για τις Jumbo, Marfin Popular Bank και Motor Oil η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε χωρίς μεταβολή στα 3,66, 0,212 και 6,20 ευρώ αντίστοιχα.

Σε αρνητικό έδαφος, τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκε η μετοχή του ΟΤΕ, υποχωρώντας 3,55% και κλείνοντας τη διαπραγμάτευση στο χαμηλό ημέρας των 2,72 ευρώ. Με απώλειες 1,87% στα 1,05 ευρώ έκλεισε η Alpha Bank, ακολούθησαν οι ΟΠΑΠ και ΔΕΗ με απώλειες 1,61% και 1,56%, ενώ πάνω από 1% υποχώρησαν και οι τίτλοι των ΚΑΕ (-1,55%) και Eurobank (-1,45%). Σε μικρότερο ποσοστό υποχώρησαν οι Coca-Cola 3E και ΕΛΠΕ, ολοκληρώνοντας στα 14,65 και 5,45 ευρώ.

Πηγή:www.capital.gr