Εξηγήσεις ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής δίνει ο πρώην ισχυρός άνδρας της Barclays

Αθήνα

Σοβαρή αναταραχή έχει προκαλέσει στη Βρετανία και ειδικά στο City του Λονδίνου το σκάνδαλο χειραγώγησης επιτοκίων που ξετυλίγεται τις τελευταίες ημέρες.

Ο παραιτηθείς διευθύνων σύμβουλος της Barclays Μπομπ Ντάιαμοντ, ένα από τα πλουσιότερα στελέχη παγκοσμίως, καλείται να δώσει εξηγήσεις ενώπιον μικτής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη χειραγώγησης των διατραπεζικών επιτοκίων Libor από το 2007, με ανυπολόγιστες συνέπειες διεθνώς. Ο Ντάιαμοντ θα κληθεί να εξηγήσει τις σχέσεις του με τον αναπληρωτή διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας Πολ Τάκερ, που φέρεται να τον ενθάρρυνε στις κινήσεις του.

Ο Μπομπ Ντάιαμοντ, που παραιτήθηκε την Τρίτη μετά την άσκηση αφόρητων πιέσεων από την Τράπεζα της Αγγλίας και την Αρχή Οικονομικών Υπηρεσιών, επρόκειτο να εμφανιστεί ούτως ή άλλως ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής, ωστόσο μετά τα τελευταία γεγονότα εκτιμάται ότι η διαδικασία θα λάβει μορφή «ανάκρισης».

H παραίτηση του Ντάιαμοντ ακολούθησε εκείνη του προέδρου του ΔΣ της Barclays Μάρκους Έιτζις, τη Δευτέρα, στην οποία οδήγησε η αποκάλυψη του σκανδάλου, μέσω της επιβολής προστίμου – ρεκόρ ύψους 367 εκατ. ευρώ. Ο Έιτζις επίσης θα εμφανιστεί ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής αύριο, Πέμπτη.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ζήτησε τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση, ωστόσο η αντιπολίτευση πρότεινε να ανατεθεί η έρευνα σε ανεξάρτητη επιτροπή.

Τα πρώην μεγαλοστελέχη της Barclays θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις για τη χειραγώγηση του Libo, που είναι επιτόκιο αναφοράς για συναλλαγές σε ολόκληρο τον πλανήτη. Κατά ορισμένες εκτιμήσεις, το ύψος των συναλλαγών που επηρεάστηκαν παγκοσμίως μπορεί να αγγίζει και τα 350 τρισ. δολάρια.

Εππλέον, ο Μπομπ Ντάιαμοντ θα πρέπει να δώσει απαντήσεις για το ρόλο που ενδεχομένως διαδραμάτισε στην υπόθεση η Τράπεζα της Αγγλίας, ακόμη και η ίδια η προηγούμενη κυβέρνηση της Βρετανίας, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι ο αναπληρωτής διοικητής της ΤτΑ Πολ Τάκερ και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης γνώριζαν για τη χειραγώγηση των διατραπεζικών επιτοκίων.

Ορισμένοι εκτιμούν ότι ο Ντάιαμοντ θα αξιοποιήσει την εμφάνισή του στην κοινοβουλευτική επιτροπή για να πάρει εκδίκηση, δίνοντας ονόματα και στοιχεία, ωστόσο αυτό μένει να αποδειχθεί.

Την Τρίτη, στο φως της δημοσιότητας ήρθε σημείωμα του Μπομπ Ντάιαμοντ που αναφέρεται σε συνομιλία του με τον αναπληρωτή διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας Πολ Τάκερ, σύμφωνα με το οποίο ο Τάκερ τού μετέφερε την ανησυχία «υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών» για το ύψος του Libor.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, μετά την παρέμβαση αυτή, τα διατραπεζικά επιτόκια της Barclays έπεσαν. Η Barclays με ανακοίνωσή της την Τρίτη υποστηρίζει ότι ο Ντάιαμοντ δεν εξέλαβε τη συνομιλία με τον Τάκερ ως παρέμβαση για tο ύψος του Libor.

Ωστόσο, μετά την επικοινωνία με τον Τάκερ, ο Ντάιαμοντ φέρεται να μίλησε με τον Τζέρι ντελ Μισιέ, ανώτατο στέλεχος στον επενδυτικό βραχίονα της Barclays, που επίσης παραιτήθηκε την Τρίτη.

Πηγή: in.gr