Επαναλαμβάνεται η συνάντηση Βρούτση – τρόικας μετά την αιφνίδια διακοπή

Αθήνα
Μετ’ εμποδίων προχωρούν οι διαπραγματεύσεις του υπουργού Εργασίας με τους επικεφαλής της τρόικας για τα εργασιακά, καθώς η συνάντηση που είχε ξεκινήσει στις 10 το πρωί διακόπηκε αιφνιδίως μετά από 2,5 ώρες περίπου. Η σύσκεψη επαναλαμβάνεται το μεσημέρι, αφού ο Π.Τόμσεν συνομίλησε με την Κριστίν Λαγκάρντ.

Ο Πολ Τόμσεν αποχώρησε (δύο φορές) από την πρωινή σύσκεψη, λέγοντας ότι θέλει να επικοινωνήσει με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κρ. Λαγκάρντ, καθώς απ’ ότι φαίνεται υπάρχει αδιέξοδο στις διαβουλεύσεις για τα μέτρα-σοκ που ζητούν οι δανειστές στο εργασιακό.

Το κυριότερο «αγκάθι» στις συζητήσεις είναι η κατάργηση των ωριμάνσεων (τριετιών) που ζητεί, μεταξύ άλλων, η τρόικα.

Ο Πολ Τόμσεν δείχνει να τηρεί την πιο σκληρή στάση, ενώ στον αντίποδα οι Ευρωπαίοι είναι πιο κοντά στις ελληνικές θέσεις.

Σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Εργασίας, ο Πολ Τόμσεν δεν είναι τόσο κάθετος στις θέσεις του, αλλά αναμένει κατεύθυνση από την κ. Λαγκάρντ.

Οι κ.κ. Μαζούχ (ΕΚΤ) και Μορς (Κομισιόν) είναι «σύμμαχοι» της ελληνικής πλευράς, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Τα σημεία τριβής με την τρόικα επικεντρώνονται στην οριζόντια μείωση του ύψους των αποζημιώσεων, χωρίς να υπολογίζεται ο χρόνος προϋπηρεσίας και την κατάργηση των ωριμάνσεων, δηλαδή των αυξήσεων που προβλέπονται από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ανά τριετία στο βασικό μισθό.

Η τρόικα, ζητά πλαφόν (12 μισθών) για την αποζημίωση απόλυσης με 3μηνη προειδοποίηση και η ελληνική πλευρά αντιπροτείνει, η μείωση της αποζημίωσης λόγω απόλυσης να μην είναι οριζόντια, αλλά ανάλογη με την προϋπηρεσία του εργαζόμενου.

Παράλληλα, προσπαθεί να αποτρέψει την απαίτηση της τρόικας για κατάργηση των τριετιών και επιδομάτων όπως το επίδομα γάμου σταδιακά από έως το 2015, αντιπροτείνοντας την αντικατάσταση των τριετιών με επίδομα προϋπηρεσίας ή τη μείωση του ποσοστού υπολογισμού των τριετιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για τις αποζημιώσεις απόλυσης το υπουργείο Εργασίας προτείνει να ισχύσει το νέο καθεστώς των μειωμένων έως 50% ποσών για όσους εργαζόμενους αλλάζουν εργοδότη, δηλαδή για τους νεοπροσλαμβανόμενους, ενώ συζητά τη μείωση του χρόνου προειδοποίησης σε ένα έως τρεις μήνες.

Για τους ήδη απασχολούμενους στον ίδιο εργοδότη, το υπουργείο ζητεί να μη θιγούν.

Για τις πολυετίες του διατηρούμενου στα 586 ευρώ κατώτατου μισθού, το υπουργείο επικαλείται το «πάγωμα» των ωριμάνσεων που ισχύει σε όλους τους κλάδους μέχρις ότου μειωθεί στο 10% η ανεργία.

Για την εφαρμογή του ελαστικού ωραρίου με ατομική συμφωνία, το υπουργείο θα θέσει ως προϋπόθεση να υπάρχουν συλλογικές συμφωνίες για την απασχόληση σε εξαήμερη βάση, με ενδεκάωρη ημερήσια ανάπαυση και τήρηση των 40 ωρών την εβδομάδα.

ΣΥΡΙΖΑ: Συνυπεύθυνη η κυβέρνηση

«Τις εκβιαστικές απαιτήσεις της τρόικας και τις πρόσκαιρες αντιδράσεις των κυβερνητικών εταίρων σε αυτές,  θα τις διαδεχτεί η άνευ όρων παράδοση της κυβέρνησης σε ό, τι της ζητηθεί. Εξάλλου, το δεδομένο και ασφυκτικό μνημονιακό πλαίσιο της λιτότητας και των οριζόντιων περικοπών όχι μόνο δεν αμφισβητείται από την κυβέρνηση, αλλά είναι τέτοια η δέσμευσή της στην εφαρμογή του και η αδυναμία της να διαπραγματευτεί το παραμικρό, που ενθαρρύνει την τρόικα σε ακόμα πιο σκληρές απαιτήσεις», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Σε κάθε περίπτωση, η πραγματική στόχευση του μνημονίου που συνδιαμορφώνουν και συναποφασίζουν η ελληνική κυβέρνηση μαζί με την τρόικα δεν είναι η μείωση του δημόσιου χρέους, αλλά η κατεδάφιση των εργασιακών σχέσεων, οι ιδιωτικοποιήσεις, η διάλυση του κοινωνικού κράτους», τονίζεται.

Πηγή: In.gr