Επαφές Στουρνάρα με την τρόικα, που δείχνει να μαζεύει βαλίτσες

Αθήνα

«Θα επιστρέψει η τρόικα μετά το Eurogroup της Πέμπτης;» είναι το ερώτημα που κυριαρχεί στην κυβέρνηση, καθώς όπως όλα δείχνουν τα περιθώρια των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών έχουν στενέψει. Υπό αυτή την έννοια, το διπλό ραντεβού του Γ.Στουρνάρα με την τρόικα σήμερα, Τρίτη, θεωρείται κρίσιμο.

Ολοκληρώθηκε η πρώτη συνάντηση του Γ.Στουρνάρα με την τρόικα, με τη συμμετοχή του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, ενώ είναι προγραμματισμένη και δεύτερη σύσκεψη το απόγευμα (17:00).

«Αν η τρόικα δεν επιστρέψει στην Αθήνα μετά το Eurogroup της Πέμπτης, τότε φοβάμαι ότι θα ζητήσει σαφή δείγματα γραφής για το πώς θα κλείσει το δημοσιονομικό κενό του 2014, προτού γυρίσει ξανά στην Αθήνα». Στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχολιάζει με αυτή τη φράση το ενδεχόμενο να απαιτηθούν μέτρα για να επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν.

Την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου υπάρχει συνεδρίαση του Eurogroup, με τη συμμετοχή της τρόικας, όπου θα γίνει μια πρώτη αξιολόγηση της προόδου που έχει επιτευχθεί και αναμένεται ότι θα ασκηθεί πίεση προς την Ελλάδα.

«Θα καταλήξουμε, αλλά όχι αύριο, έχουμε και εμείς υπομονή» έλεγαν τη Δευτέρα στελέχη του οικονομικού επιτελείου που επιρρίπτουν την ευθύνη για την καθυστέρηση που παρατηρείται ως τώρα στην τρόικα, προσθέτοντας: «Εμείς ήμασταν καθ’  όλα έτοιμοι, ενώ τα δημοσιονομικά μεγέθη είναι καλύτερα από κάθε άλλη φορά».

Από την άλλη πλευρά, «τελείως ψευδείς» χαρακτήρισε στο Mega τις πληροφορίες ότι η τρόικα καθυστερεί σκοπίμως ο Σάιμον Ο΄Κόνορ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Ολι Ρεν. Πρόσθεσε ότι τα τεχνικά κλιμάκια θα παραμείνουν στην Αθήνα.

Αν η τρόικα δεν επιστρέψει μέσα στο Νοέμβριο, και ακόμη περισσότερο αν οι διαπραγματεύσεις παραταθούν και μετά τα Χριστούγεννα, όπως εκτιμούν πηγές και από τις δύο πλευρές, η ελληνική πλευρά θα είναι εκ των πραγμάτων αναγκασμένη να προχωρήσει μονομερώς, χωρίς την έγκριση της τρόικας, στην κατάθεση και την ψήφιση κρίσιμων νομοσχεδίων.

Πρώτον, στο τελικό σχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων και δεύτερο (και κυριότερο) στην κατάθεση του Προϋπολογισμού του 2014 ως την 21η Νοεμβρίου. Παράλληλα ετοιμάζεται -ίσως και με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου- η αναδιάρθρωση εν λειτουργία των αμυντικών βιομηχανιών της χώρας, των ΕΑΣ και της ΕΛΒΟ.
Μάχη για το θετικό σενάριο

Παρά ταύτα, με όπλο την καλή πορεία των εσόδων και την πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα 730 εκατ. ευρώ το 2013, ο κ. Στουρνάρας θα επιδιώξει την Τρίτη την αρχή ενός συμβιβασμού ώστε να μην εξανεμιστεί η πιθανότητα να υλοποιηθεί το θετικό σενάριο, το οποίο προβλέπει έγκριση των δόσεων και λύση για το ζήτημα του χρηματοδοτικού κενού του 2014 πριν από τις εορτές.

Πρόσωπα που μετέχουν στα ραντεβού των τελευταίων ημερών παρατηρούν ωστόσο ότι η τρόικα δεν φαίνεται διατεθειμένη να συζητήσει για τα καυτά ζητήματα και περιορίζεται σε πολύ γενικές παρατηρήσεις και συζητήσεις για το ημερολόγιο των επαφών.

Αναλυτές αποδίδουν αυτό το φαινόμενο στην ασάφεια που υπάρχει ως προς τις θέσεις του Βερολίνου, η οποία προκαλεί αμηχανία στις Βρυξέλλες, και η οποία μεταδίδεται στην τρόικα, καθώς η νέα κυβέρνηση στη Γερμανία δεν έχει ακόμη σχηματισθεί.

Ετσι, το θετικό σενάριο δείχνει να απομακρύνεται. Η υλοποίησή του απαιτεί αποφάσεις στο Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου με την έγκριση της δόσης των 2,6 δισ. ευρώ και παράλληλα εκταμίευση του 1 δισ. που υπολείπεται από τον Ιούλιο.

Η αντίστοιχη συνεδρίαση του ΔΝΤ πρέπει να συγκληθεί το αργότερο ως την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου για την έγκριση του 1,8 δισ. ευρώ από την πλευρά του Ταμείου. Αυτό όμως προϋποθέτει λύση στο θέμα του χρηματοδοτικού κενού του 2014 κάτι που δεν μπορεί να συμβεί χωρίς τη γερμανική κυβέρνηση.

 

Πηγή: In.gr