«Επιδιώκετε το ανέφικτο» λέει ο διευθυντής της Handelsblatt στον Γ.Παπανδρέου

Ανοιχτή επιστολή στον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου απηύθυνε ο διευθυντής της εφημερίδας Ηandelsblatt, Γκάμπορ Στάινγκαρτ, με την οποία τον καλεί να παραδεχτεί ότι η χώρα έχει ουσιαστικά φτάσει στα όρια στάσης πληρωμών. «Για μένα είστε ένας σύγχρονος ήρωας. Επιχειρείτε το ανέφικτο» λέει ο διευθυντής της εφημερίδας στην επιστολή που φέρει τον τίτλο «Υπάρχει ζωή μετά τον θάνατο».

«Με μεγάλο σεβασμό παρακολουθεί ο δυτικός κόσμος τις προσπάθειές σας να αντιμετωπίσετε την κρίση χρέους. Κανένα άλλο δημοκρατικό κράτος δεν κατάφερε σε καιρούς ειρήνης κάτι παρόμοιο», αναφέρει ο Γκάμπορ Στάινγκαρτ.

Στιγματίζει τις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι οδήγησαν τη χώρα στην καταστροφή, φορτώνοντας στο ελληνικό κράτος 340 δισ. ευρώ χρέος, που ισοδυναμεί με 155πλάσιο των κερδών των 60 μεγάλων επιχειρήσεων της χώρας.

Ο Γκ.Στάινγκαρτ μιλά εγκωμιαστικά για τον ίδιο τον κ. Παπανδρέου. «Για μένα είστε ένας σύγχρονος ήρωας. Επιχειρείτε το ανέφικτο» λέει.

Προσθέτει ωστόσο, ότι «η πικρή αλήθεια, την οποία εσείς και όσοι θέλουν να βοηθήσουν την Ελλάδα, πρέπει να παραδεχτείτε είναι: Η βοήθεια δεν βοηθά. Η χώρα βυθίζεται όλο και βαθύτερα στο τέλμα».

Υπενθυμίζει ότι η εφημερίδα του, Handelsblatt, είχε πρωτοστατήσει πριν από ένα χρόνο στην καμπάνια για την αγορά ελληνικών ομολόγων, σε μια προσπάθεια να συνδράμει για να σπάσει ο φαύλος κύκλος της μείωσης της εμπιστοσύνης και αύξησης των επιτοκίων.

Διαπιστώνει, ωστόσο, ότι «αυτός ο κύκλος επιταχύνεται, δεν επιβραδύνεται» και ότι κανένα κράτος δεν μπορεί να πληρώσει επιτόκια 16%. Με τέτοια επιτόκια, που είναι «το αναισθητικό των επενδυτών», οι επενδυτές συνυπολογίζουν ήδη απώλεια μέρους της επένδυσής τους.

«Η αλήθεια ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει οικονομία έχει μετατραπεί στο αντίθετό της. Το σωστό είναι τώρα λάθος», λέει ο Γκάμπορ Στάινγκαρντ, υποστηρίζοντας ότι η χώρα δεν μπορεί να εξυγιανθεί με περικοπές, ούτε με συνεχείς νέες ενέσεις πιστώσεων από την ΕΕ.

«Πλησιάζει η μέρα που και το υγιές σώμα παραιτείται» τονίζει.

«Αν η ελληνική οικονομία είχε ένα μάτι, θα έκλαιγε. Αν μπορούσε να πει μόνον μία λέξη, θα φώναζε: σταματήστε! Πλησιάζει η μέρα που είναι εφιάλτης για τους επενδυτές. Τότε η λέξη “στάση πληρωμών” θα είναι στα στόματα όλων» προειδοποιεί ο Γκ.Στάινγκαρτ.

Εκτιμά ότι ο αντίκτυπος στις αγορές θα είναι τρομακτικός, αλλά θα είναι και ορόσημο για μία νέα πορεία της χώρας με το βάρος στις επενδύσεις και όχι την εξυπηρέτηση των δανείων με νέα δάνεια.

Επικαλείται το παράδειγμα της Αργεντινής του 2001, του Μεξικού στις αρχές της δεκαετίας του 80 και της Γερμανίας μετά το Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, υπογραμμίζοντας ότι «υπάρχει ζωή μετά το θάνατο, αυτό ισχύει κυρίως για υπερχρεωμένα κράτη».

«Μέχρι τώρα επιχειρήσατε το ανέφικτο. Τώρα πρέπει να επιδιώξετε το εφικτό» λέει στον κ. Παπανδρέου.

«Όπως στη διάρκεια της δικτατορίας, κατά τη σύλληψη του πατέρα σας με το πιστόλι στον κρόταφο αρνηθήκατε να τον αποκαλύψετε, έτσι και τώρα πρέπει να απαρνηθείτε την υπερηφάνεια των Ελλήνων για να σώσετε τη χώρα. Αντιμετωπίστε τη νέα, δύσκολη αλήθεια, πριν αυτή σας χτυπήσει την πόρτα. Είναι ήδη καθ΄οδόν» καταλήγει η ανοιχτή επιστολή του διευθυντή της Handelsblatt στον πρωθυπουργό.