Επικυρώθηκε o ESM και από το κοινοβούλιο της Σλοβακίας

Το κοινοβούλιο της Σλοβακίας επικύρωσε και αυτό με τη σειρά του, την Παρασκευή, τη λειτουργία του μόνιμου μηχανισμού στήριξης της Ευρωζώνης ESM, ένα πολύτιμο εργαλείο των ευρωπαϊκών χωρών στη μάχη κατά της κρίσης χρέους.

O ESM αναμένεται τελικώς να τεθεί σε ισχύ στις 9 και όχι την 1η Ιουλίου και ήδη έχει πάρει το «πράσινο φως» από τα κοινοβούλια σε Πορτογαλία, Γαλλία, Ελλάδα, Σλοβενία και Φινλανδία.

Απίθανο θεωρείται να τεθεί σε λειτουργία την 1η Ιουλίου ο μόνιμος ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης ESM, καθώς το Βερολίνο δεν θα έχει ολοκληρώσει την διαδικασία έγκρισής του και η έναρξη λειτουργίας του μετατίθεται για τις 9 του μηνός, σύμφωνα και με πήγες που επικαλείται το .

Μολονότι έχει επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, η Αριστερά Die Linke ανακοίνωσε την πρόθεσή της να προσφύγει στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας, αμφισβητώντας εάν οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για την έγκριση από τα δύο Σώματα του Κοινοβουλίου, τόσο του ESM όσο και του Δημοσιονομικού Συμφώνου, ήταν οι προβλεπόμενες από το Σύνταγμα.

Με δεδομένο, λοιπόν, ότι η ψηφοφορία στην Βουλή έχει προγραμματιστεί για τις 29 Ιουνίου, το Δικαστήριο θα έπρεπε να αποφασίσει σε μόλις μια ημέρα και κάτι τέτοιο δεν θεωρείται πιθανό.

Το , επικαλούμενο σχέδιο των Συμπερασμάτων του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που έχει στην κατοχή του, υποστηρίζει ότι προβλέπεται η αναβολή της έναρξης λειτουργίας του μηχανισμού για τις 9 Ιουλίου, καθώς διαπιστώνεται καθυστέρηση στην έγκρισή του και σε άλλα κράτη-μέλη.

Πηγή: banknews.gr