Επιτείνονται τα προβλήματα για τις ισπανικές τράπεζες

Αθήνα

Επιτείνονται τα προβλήματα για τις ισπανικές τράπεζες και την ίδια στιγμή οι ανησυχίες ότι η διάσωσή τους θα απαιτήσει πρόσθετα κεφάλαια.

Η Κεντρική Τράπεζα της Ισπανίας ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη πως το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων τραπεζικών δανείων το μήνα Μάιο στην Ισπανία διαμορφώθηκε στο νέο επίπεδο ρεκόρ του 8,95%.

Τον Απρίλιο 2012 το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων, το οποίο αποτελεί και δείκτη της υγείας του τραπεζικού συστήματος, διαμορφωνόταν σε 8,72% και το Μάρτιο σε 8,37%, του συνόλου των χορηγήσεων.

Τα επισφαλή δάνεια, τα οποία αφορούν κυρίως μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις στεγαστικού χαρακτήρα, ανήλθαν το Μάιο στο ποσό των 155,841 δισ.ευρώ, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό από το 1994, οπότε τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια διαμορφώνονταν σε 8,95% του συνόλου των χορηγήσεων.

Παράλληλα, οι καταθέσεις στο ισπανικό τραπεζικό σύστημα μειώθηκαν το Μάιο κατά 5,75% σε ετήσια βάση. Στο τέλος του μήνα, το οι καταθέσεις ιδιωτών στις ισπανικές τράπεζες ανέρχονταν σε 1,327 τρισ. ευρώ.

Πηγή: in.gr