Εργασιακές σχέσεις και συμψηφισμός οφειλών στην ατζέντα των αιτημάτων του ΣΕΒ

Την εκτίμηση ότι «τα κόμματα δεν έχουν πει στον λαό την αλήθεια, ο κόμπος έφτασε στο χτένι και είναι η ύστατη ευκαιρία να αναλάβουμε τις ευθύνες μας» επισήμανε ο γενικός διευθυντής του ΣΕΒ, Δ.Νικολάου, παρουσιάζοντας στην κλειστή συνεδρίαση της γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου, την Τρίτη, τον απολογισμό δράσης για το 2010.

Μεταξύ άλλων, ο ΣΕΒ ζητά οι εργασιακές σχέσεις «να συζητούνται μέσα στα ανελαστικά όρια που θέτει το μνημόνιο», καθώς επίσης στον συμψηφισμό οφειλών μεταξύ δημοσίου και επιχειρήσεων να περιλαμβάνονται και οι οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Στην ίδια συνεδρίαση θα μιλήσουν αργότερα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Α. Σαμαράς και ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δ. Δασκαλόπουλος.

«Δραστικότερες και πιο γενναιόδωρες πρωτοβουλίες» προκειμένου να επιτευχθεί συναίνεση, ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δ. Δασκαλόπουλος, σε δηλώσεις του στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ, και προανήγγειλε ότι στην απογευματινή ομιλία του, στην ανοιχτή συνεδρίαση της συνέλευσης, θα καταθέσει τις προτάσεις του προς την κατεύθυνση αυτή.

«Χρειαζόμαστε μια συναίνεση όχι κομματικού συμβιβασμού, αλλά μια συναίνεση εθνικής πνοής. Μια τέτοια συστράτευση θα ήταν εφικτή και θα έπρεπε να έχει επιτευχθεί πριν από ένα χρόνο όταν η χώρα προσέφυγε στο μνημόνιο για να σωθεί. Σήμερα αυτή η συναίνεση για να μη γίνει καμμένο χαρτί απαιτούνται δραστικότερες και πιο γενναιόδωρες πρωτοβουλίες. Στην αποψινή μου ομιλία θα καταθέσω την άποψη μου και την πρότασή μου προς την κατεύθυνση αυτή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δασκαλόπουλος.

«Το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο θα πρέπει να μετουσιωθεί σε ένα ευρύτερο μεταρρυθμιστικό και αναπτυξιακό πρόγραμμα δράσης για όλες τις αναγκαίες αλλαγές που ακόμη και σήμερα δεν τολμούμε», τόνισε ο κ. Νικολάου.

Πρόσθεσε δε ότι η πίστωση χρόνου που μας δόθηκε με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του Μαρτίου αποτελεί την τελευταία μας ευκαιρία καθώς το διακύβευμα σήμερα είναι αν θα παραμείνουμε στην προηγμένη οικογένεια των ευρωπαϊκών χωρών ή αν θα καταντήσουμε μια περιθωριακή χώρα των Βαλκανίων.

Αναφερόμενος, ειδικότερα, στις δράσεις του ΣΕΒ κατά το προηγούμενο δωδεκάμηνο και τις θέσεις που έλαβε για τα κεντρικά ζητήματα της οικονομίας ο γενικός διευθυντής του ΣΕΒ επεσήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:

– Για το μνημόνιο: Παρά τα επώδυνα μέτρα που περιλαμβάνει, αποτελεί μια συγκροτημένη δέσμη σημαντικών μεταρρυθμίσεων που εφόσον υλοποιηθούν θα επιτρέψουν στη χώρα μας να ξεπεράσει οριστικά τα αδιέξοδα δεκαετιών. Παρά τις σημαντικές αλλαγές που έχουν αποφασιστεί, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις προχωρούν νωχελικά, δεν είναι πάντα τόσο αποτελεσματικές και επικρατεί μια τάση να αποδυναμώνονται μετά την ψήφισή τους.

– Για τις επενδύσεις: Η προσέλκυση επενδύσεων δεν μπορεί να προέλθει από έναν και μόνο αναπτυξιακό νόμο όσο καλός και αν είναι αυτός. Απαιτείται απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

– Για το φορολογικό: Η προηγούμενη ήταν η δέκατη αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος σε διάστημα 18 μηνών ενώ εκκρεμεί ακόμη η έκδοση δεκάδων εγκυκλίων για την εφαρμογή προηγούμενων νόμων. Ο ΣΕΒ ζητά επίσης ο συμψηφισμός των οφειλών μεταξύ δημοσίου και επιχειρήσεων να περιλαμβάνει και τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

– Για τις εργασιακές σχέσεις: Από το Νοέμβριο του 2009 ο ΣΕΒ κάλεσε τη ΓΣΕΕ και τους κοινωνικούς εταίρους να συμφωνήσουν και να υπογράψουν κοινωνικό συμβόλαιο, χωρίς ανταπόκριση από καμία πλευρά. «Η ΓΣΕΕ μη αντιλαμβανόμενη τα επερχόμενα γεγονότα παρέμεινε στην κλασική συνταγή των διεκδικήσεων αυξήσεων και επιδομάτων», ανέφερε ο κ. Νικολάου. «Οι εργασιακές σχέσεις πρέπει πλέον να συζητούνται μέσα στα ανελαστικά όρια που θέτει το μνημόνιο, το οποίο αποτελεί νόμο του κράτους και του οποίου η αυστηρή τήρηση είναι προϋπόθεση αξιοπιστίας της χώρας μας».