Ερντογάν: Τα θεμέλια για την κατασκευή του Kanal Istanbul θα μπουν αυτό το καλοκαίριΗ Τουρκία θα πραγματοποιήσει σύντομα διαγωνισμό για το πολυσυζητηθέν τεράστιο κανάλι στην άκρη της Κωνσταντινούπολης και θα θέσει τα θεμέλια για αυτό, το καλοκαίρι, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Τετάρτη, προωθώντας ένα έργο που έχει προκαλέσει επικρίσεις για το κόστος του και περιβαλλοντικές επιπτώσεις.


Το έργο Kanal Istanbul θα συνδέσει τη Μαύρη Θάλασσα βόρεια της Κωνσταντινούπολης με τη Θάλασσα του Μαρμαρά στα νότια και εκτιμάται ότι κοστίζει 75 δισεκατομμύρια λίρες (9,2 δισεκατομμύρια δολάρια), δημιουργώντας ένα δεύτερο άνοιγμα πέραν αυτό του Βοσπόρου, ενώ ταυτόχρονα εκτιμάται ότι η αξία της περιοχής ανάμεσα στα δύο κανάλια θα εκτοξευτεί, καθώς ήδη η βασιλική οικογένεια του Κατάρ και άλλοι Άραβες αγοράζουν γη εκεί.

Η κυβέρνηση αναφέρει ότι θα μειώσει την κυκλοφορία στα στενά του Βοσπόρου και θα αποτρέψει ατυχήματα, αλλά επικριτές έχουν δηλώσει ότι θα προκαλέσει περιβαλλοντικό χάος και θα μολύνει πόρους γλυκού νερού. Η Τουρκία ενέκρινε αναπτυξιακά σχέδια για το έργο τον περασμένο μήνα.


Μιλώντας σε βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, ο Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει με το σχέδιο “είτε τους αρέσει είτε όχι”, αναφερόμενος σε κριτική από κόμματα της αντιπολίτευσης και άλλους αντιπάλους, και πρόσθεσε ότι το κανάλι θα δώσει “νέα πνοή” στην περιοχή.Source link