ΕΣΑ: Κλειστό λιανεμπόριο με ανεξέλεγκτη λειτουργία όλων των άλλων


Αιχμηρή ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών

Μια αιχμηρή ανακοίνωση σχετικά με το κλείσιμο του λιανεμπορία εξέδωσε ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών. 

Μεταξύ άλλων, ο ΕΣΑ αναφέρει ότι «το δίλημμα δεν είναι εμπόριο ή δημόσια υγεία, γιατί προφανώς ύψιστο αγαθό αποτελεί η υγεία των συμπολιτών μας», προσθέτοντας ότι πριν συζητηθεί η πιθανότητα ενός νέου lockdown για το λιανικό εμπόριο, «πρέπει πρώτα να εφαρμοστούν αυστηρότερα υγειονομικά πρωτόκολλα στη λειτουργία των σουπερμάρκετ, να επανεξεταστεί ο τρόπος λειτουργίας των σχολείων, να περιοριστούν κάθε μορφής μετακινήσεις εντός αυστηρά γεωγραφικών ορίων και να ενισχυθεί η επιτήρηση εφαρμογής των μέτρων».

Αναλυτικά

Με έκπληξη παρακολουθούμε να εξακολουθεί να τίθεται στον δημόσιο διάλογο το δίλημμα Γ’ Λυκείου ή Λιανεμπόριο.

Δεδομένων των επιστημονικών αποδείξεων που κατατέθηκαν στην χθεσινή συνέντευξη τύπου, την έως σήμερα εμπειρία λειτουργίας του λιανικού εμπορίου αλλά και την κρίσιμη οικονομική κατάσταση που βιώνουν οι επιχειρήσεις, πρέπει υγειονομικοί επιστήμονες και κυβέρνηση να σταθμίσουν τα πραγματικά δεδομένα και να λάβουν τη βέλτιστη απόφαση για το σύνολο της κοινωνίας.

Η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου με τη μορφή του “click away” όπως επιστημονικώς διαπιστώθηκε,  συνεισφέρει μόνο 4% στην υγειονομική επιβάρυνση, ενώ το “click in shop” μόνο 5%, ενώ ο περιορισμός της κινητικότητας στο δημόσιο χώρο μπορεί τεκμηριωμένα πλέον να αποφευχθεί με αυστηρή θέσπιση γεωγραφικών κριτηρίων για τις μετακινήσεις.

Λαμβάνοντας υπόψη τα προαναφερόμενα, αποδεικνύεται ότι η επαναλειτουργία του λιανικού εμπορίου με τη μέθοδο  “click in shop” είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί άμεσα και να αφορά το σύνολο του λιανεμπορίου και όχι μόνο συγκεκριμένους κλάδους, δεδομένου ότι αποτελεί κρίσιμο παράγοντα βιωσιμότητας για όλους.

Το δίλημμα δεν είναι εμπόριο ή δημόσια υγεία, γιατί προφανώς ύψιστο αγαθό αποτελεί η υγεία των συμπολιτών μας. Πριν όμως συζητηθεί η πιθανότητα ενός νέου lockdown για το λιανικό εμπόριο, πρέπει πρώτα να εφαρμοστούν αυστηρότερα υγειονομικά πρωτόκολλα στη λειτουργία των σουπερμάρκετ, να επανεξεταστεί ο τρόπος λειτουργίας των σχολείων, να περιοριστούν κάθε μορφής μετακινήσεις εντός αυστηρά γεωγραφικών ορίων και να ενισχυθεί η επιτήρηση εφαρμογής των μέτρων.Source link