Εφαρμογή του προγράμματος της ΕΚΤ στην Ισπανία αναμένουν οι αγορές

Αθήνα

Την εφαρμογή του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων στις αγορές κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης  (Outright Monetary Transactions -OMT) στην Ισπανία αναμένουν πλέον οι αναλυτές και επενδυτές οι οποίοι υποδέχθηκαν θετικά τις αποφάσεις της ΕΚΤ.Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες απόψεις των αναλυτών, οι ανακοινώσεις της ΕΚΤ ήταν σε γενικές γραμμές εντός των προσδοκιών των αγορών και κατέδειξαν την αποφασιστικότητα της Κεντρικής Τράπεζας. Όπως υποστηρίζουν ένα άρτια διαρθρωμένο σχέδιο για παρέμβαση στις αγορές χρέους, χωρίς χρονικούς περιορισμούς και με απεριόριστους πόρους είναι πλέον στο τραπέζι.

Πάντως, κάποιοι αναλυτές σημειώνουν πάντως πως δεν είναι τόσο σίγουρο πως η απεριόριστη αγορά ομολόγων είναι η κατάλληλη απάντηση για την αντιμετώπιση των δεινών της Ευρώπης.

Ενδεικτικά οι αναλυτές της Capital Economics τόνισαν πως η πολιτική στήριξη της ΕΚΤ δεν είναι τόσο μεγάλη όσο μπορεί να φαίνεται, αφενός διότι οι αγορές ομολόγων θα γίνονται με την προϋπόθεση υπαγωγής σε «Μνημόνιο» κάτι που συνεπάγεται σημαντική απώλεια της εθνικής κυριαρχίας και δημοσιονομική λιτότητα.

Οι αναλυτές της Capital Economics υπογραμμίζουν πως η ΕΚΤ θα αποστειρώσει όλες τις αγορές ομολόγων με τη λήψη καταθέσεων από τις εμπορικές τράπεζες, όπως ακριβώς συνέβη με το προηγούμενο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (SMP).

Άπαντες αναμένουν να διαπιστώσουν στη πράξη τις πρακτικές πτυχές της εφαρμογής του σχεδίου της ΕΚΤ κάτι που όπως εκτιμούν θα διαφανεί στα τέλη Σεπτεμβρίου, όταν και η Ισπανία εκτιμάται ότι θα υποβάλει αίτηση για υπαγωγή σε πρόγραμμα του EFSF/ESM, ώστε η ΕΚΤ να αρχίσει τις αγορές ομολόγων εντός του Οκτωβρίου.

Η προσοχή των αγορών εστιάζεται στο φάσμα των αποδόσεων, δηλαδή στο ύψος των επιτοκίων που θα διαμορφώνονται κατά τις παρεμβάσεις της ΕΚΤ και τις αγορές ομολόγων διάρκειας 1-3 ετών.

Χαρακτηριστικά η Goldman Sachs αναφέρει πως οι ανακοινώσεις της ΕΚΤ μειώνουν τους βραχυπρόθεσμους κινδύνους για τις περιφερειακές χώρες της Ευρωζώνης και τους δίνουν χρόνο να προχωρήσουν στην εφαρμογή της  δημοσιονομικής εξυγίανσης και στις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να συνεχίσουν να μετέχουν στο ευρώ.

Σημειώνει δε πως από τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ έγινε ξεκάθαρο πως η όποια παράβαση των όρων που θα καθορίζονται στο δημοσιονομικό πρόγραμμα θα οδηγεί την ΕΚΤ να σταματά τις αγορές ομολόγων του απείθαρχου κράτους.

Ήδη αναλυτές εκτιμούν πως σε βάθος ενός έτους η ισοτιμία ευρώ δολαρίου θα επανέλθει στα 1,40 δολάρια. Θεωρούν δε πως η αποκλιμάκωση των spreads στην ευρωπαϊκή περιφέρεια θα προσφέρει ευκαιρίες για τοποθετήσεις σε 3ετή και 5ετή ομόλογα.

Πηγή: in.gr