Ζ. Κ. Γιούνκερ: Δεν μπορεί να καλυφθεί το δάνειο του ΔΝΤ

Β. Σόιμπλε: «Οι Ευρωπαίοι δεν έχουν εξαντλήσει τα σενάρια στήριξης της Ελλάδας»

Στον απόηχο του τελεσίγραφου του ΔΝΤ ο επικεφαλής του Eurogroup Ζ. Κ. Γιούνκερ εκτίμησε χθες πως το ΔΝΤ προσδοκά πως οι Ευρωπαίοι θα καλύψουν το μερίδιό του εάν αυτό -για λειτουργικούς λόγους- δεν μπορέσει να πληρώσει την Ελλάδα. «Αυτό δεν θα δουλέψει καθώς σε αρκετά κοινοβούλια, όπως η Γερμανία, η Φινλανδία και η Ολλανδία, δεν υπάρχει ετοιμότητα να γίνει κάτι τέτοιο».

O Ολλανδός πρωθυπουργός Μ. Rutte διεμήνυσε πως η κυβέρνησή του παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τι κάνει το ΔΝΤ και εάν αποφασίσουν να μη δώσουν νέα δόση στους Έλληνες, δεν θα το κάνουν και αυτοί. Εκανε μάλιστα ξεκάθαρη αναφορά στο φλέγον ζήτημα των εγγυήσεων για τη χορήγηση νέων δανείων δηλώνοντας ότι για να χορηγήσει η Ολλανδία νέα δάνεια στο μέλλον θα ζητήσει σκληρές εγγυήσεις: «Οι Έλληνες έχουν περιουσία 300 δισ. ευρώ, αεροδρόμια, σιδηροδρόμους ακόμη και τσιμεντοβιομηχανίες, θέλουμε σκληρά ανταλλάγματα».

Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Γ. Κ. Ν. Γιάγκερ είχε θέσει ως όρο για την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα τη συναίνεση της ΝΔ και ζήτησε να ανατεθεί σε ανεξάρτητο φορέα το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. «Κανείς δεν μπορεί να λαμβάνει υπόψη του τέτοιες ευαισθησίες» δήλωσε αναφερόμενος στο ότι η ανάθεση των ιδιωτικοποιήσεων σε ανεξάρτητο φορέα δεν θα αρέσει στην ελληνική Βουλή.

Η απόφαση για την πέμπτη δόση θα ληφθεί μετά τη αξιολόγηση της τρόικας δήλωσε η Κομισιόν, με τον Α. Αλταφάζ εκπρόσωπο του Ολι Ρεν, να δηλώνει πως «η επιθεώρηση συνεχίζεται». Αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα λάβει την πέμπτη δόση του δανείου εμφανίστηκε το μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ J. M. G. Paramo.

Η Ε.Ε. θα κάνει τα πάντα για να αποφευχθεί μια ελληνική χρεοκοπία και να διασφαλίσει ότι ενδεχόμενη αναδιάρθρωση δεν θα εκληφθεί από τις αγορές ως «πιστωτικό επεισόδιο», δήλωσε χθες ο Χ. Β. Ρομπέι. «Βουτιά» στο σκοτάδι χαρακτήρισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ενώ η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών και υποψήφια για το «τιμόνι» του ΔΝΤ Κρ. Λαγκάρντ απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο «κουρέματος» του χρέους.

Χρόνος
Ο Β. Σόιμπλε επισήμανε ότι οι Ευρωπαίοι δεν έχουν «εξαντλήσει τα σενάρια στήριξης της Ελλάδας» αλλά και το ότι η χώρα «φαίνεται ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο». Υποστήριξε δε πως η χώρα χρειάζεται προοπτική οικονομικής ανάπτυξης αναφέροντας, μεταξύ άλλων, τον τομέα των επενδύσεων στην ηλιακή ενέργεια και το ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας. Από την πλευρά του ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ O. Blanchard έκανε λόγο για δεκαετή περίοδο προσαρμογής.