ΗΠΑ: Υποχώρησαν για έκτη διαδοχική εβδομάδα οι αρχικές αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας


Υποχώρηση για έκτη διαδοχική εβδομάδα εμφάνισαν οι αρχικές αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ, που διαμορφώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2020, επιβεβαιώνοντας τη σταδιακή βελτίωση της αγοράς εργασίας και την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας την Πέμπτη, οι αρχικές αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας μειώθηκαν κατά 9.000 και διαμορφώθηκαν στις 376.000 κατά την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 5 Ιουνίου.


Η μέση εκτίμηση των οικονομολόγων σε δημοσκόπηση του Bloomberg τοποθετούσε τον αριθμό στις 370.000 αιτήσεις, ελαφρώς χαμηλότερα.

Εν τω μεταξύ, στο χαμηλότερο επίπεδο από την έναρξη της πανδημίας διαμορφώθηκε και ο αριθμός των Αμερικανών που συνεχίζουν να λαμβάνουν επίδομα ανεργίας, καθώς υποχώρησε κατά 258.000 κατά την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 29 Μαΐου, διαμορφούμενος στον εποχικά προσαρμοσμένο αριθμό των 3,5 εκατομμυρίων.

Οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας κινούνται σε σαφώς πτωτική τροχιά καθώς η οικονομία ανακάμπτει, και πλέον αρχίζουν να κυμαίνονται σε πιο φυσιολογικά επίπεδα, σημειώνει ο Douglas Porter, επικεφαλής οικονομολόγος της BMO Capital Market.

Σημειώνεται ότι προ πανδημίας οι αρχικές αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας κυμαίνονταν στο χαμηλό των 200.000.Source link