Η Βουλή της Φινλανδίας ενέκρινε το σχέδιο της ΕΕ και του ΔΝΤ για τη στήριξη της Πορτογαλίας

Το κοινοβούλιο της Φινλανδίας ενέκρινε την Τετάρτη το σχέδιο στήριξης της Πορτογαλίας από την ΕΕ και το ΔΝΤ και οι επικριτές του σχεδίου αυτού, όπως το ακροδεξιό λαϊκιστικό κόμμα των «Αληθινών Φινλανδών», έχασαν με μεγάλη διαφορά από τους υποστηρικτές του πακέτου των 78 δισ. ευρώ.

Έπειτα από περισσότερο από ένα μήνα έντονης πολιτικής συζήτησης για το θέμα, 137 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της συμμετοχής της χώρας στο σχέδιο στήριξης, ενώ 49 ψήφισαν κατά, 7 απείχαν και 6 ήταν απόντες.

Το κοινοβούλιο της Φινλανδίας, αντίθετα από άλλα στην Ευρωζώνη, έχει δικαίωμα να ψηφίζει επί των αιτημάτων για κεφάλαια στήριξης.

Η υψηλή επίδοση των «Αληθινών Φινλανδών» στις εκλογές που διεξήχθησαν τον Απρίλιο δημιούργησε ανησυχίες ότι η χώρα μπορεί να ασκήσει βέτο στα σχέδια για τη στήριξη της Πορτογαλίας.

Το κόμμα όμως αποφάσισε να παραμείνει εκτός της επόμενης κυβέρνησης που έχει επικεφαλής το δεξιό Εθνικό Συνασπισμό.

Ο εκλεγμένος πρωθυπουργός Γιούρκι Κατάινεν είχε ήδη υποστηρίξει το πακέτο διάσωσης με τη σύμφωνη γνώμη μιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, όμως η σημερινή ψηφοφορία επισημοποιεί τη συμμετοχή της Φινλανδίας στη στήριξη της Πορτογαλίας.

Ο κ. Κατάινεν εξακολουθεί να διεξάγει διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.