Η Γερμανία πιέζει την Ισπανία να στραφεί στον μηχανισμό στήριξης

Μαδρίτη, Ισπανία
Η γερμανική κυβέρνηση και τράπεζες της χώρας κάλεσαν την Τετάρτη την Ισπανία να απευθυνθεί στον προσωρινό μηχανισμό διάσωσης της Ευρωζώνης (EFSF) για να λύσει τα προβλήματα των τραπεζών της.

«Οι αρχές είναι σαφείς, η κυβέρνηση (της Ισπανίας) πρέπει να υποβάλει αίτημα βοήθειας», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ σε συνέντευξη Τύπου.

«Η Ισπανία και μονάχα η Ισπανία μπορεί να αποφασίσει τι θα πράξει ή δεν θα πράξει», δήλωσε παράλληλα ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Κότχαουζ, ο οποίος πρόσθεσε, ωστόσο, πως δεν θα συμμετείχε σε εικασίες για το τι πιθανώς πράξει η Μαδρίτη.

Ο κ. Ζάιμπερτ απέκλεισε το ενδεχόμενο απευθείας χρηματοδότησης τραπεζών από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης EFSF και ESM, ενώ είπε ότι το Βερολίνο, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν συμφωνεί με ένα σχήμα πανευρωπαϊκής εγγύησης των τραπεζικών καταθέσεων.

«Έχουμε δημιουργήσει όργανα, τα οποία πρέπει να χρησιμοποιούνται από κυβερνήσεις και να συνοδεύονται από όρους», είπε για τις ισπανικές τράπεζες.

Ο κ. Ζάιμπερτ εξέφρασε ακόμη την αντίθεση της Γερμανίας στην ευρωπαϊκή εγγύηση των τραπεζικών καταθέσεων, τουλάχιστον προς το παρόν, καθώς, όπως επισήμανε, δεν έχει επιτευχθεί το απαραίτητο επίπεδο ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. «Δεν πρέπει να κάνουμε το δεύτερο βήμα πριν από το πρώτο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Την ίδια στιγμή, ανώτατος αξιωματούχος του συνδέσμου γερμανικών τραπεζών BdB δήλωσε ότι αποτελεί επιτακτική ανάγκη να απευθυνθεί η Ισπανία στον EFSF για να ανακεφαλοποιήσει τις τράπεζές της και να εμπνεύσει εμπιστοσύνη στο οικονομικό της σύστημα.

«Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι σαφήνεια και εμπιστοσύνη. Ο χειρότερος εχθρός είναι η αβεβαιότητα», είπε ο Μίκαελ Κέμερ, γενικός διευθυντής του BdB που εκπροσωπεί χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς όπως η Deutsche Bank και η Commerzbank.

Ισπανία: Προθεσμία 15 ημερών

Η Ισπανία θα αποφασίσει μέσα στις επόμενες δεκαπέντε ημέρες για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της και κατ’ επέκταση για το ενδεχόμενο να ζητήσει διεθνή βοήθεια, όπως δήλωσε σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος.

«Η κυβέρνηση θα λάβει τις αποφάσεις για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσα σε 15 ημέρες. Σε αυτό το διάστημα η κυβέρνηση πιστεύει ότι θα έχει λάβει τις πληροφορίες του ΔΝΤ και τα αποτελέσματα των ελέγχων» των ισπανικών τραπεζών, σημείωσε.

«Το πρόβλημα των ισπανικών τραπεζών περιορίζεται σε ορισμένα ιδρύματα που έχουν εντοπιστεί από τη Μαδρίτη. Βάσει αυτού η κυβέρνηση θα λάβει τις αποφάσεις που πρέπει», πρόσθεσε.

Εν αναμονή της απόφασης της ισπανικής κυβέρνησηςμ «δεν υπάρχουν συζητήσεις για την παροχή βοήθειας (στις ισπανικές τράπεζες)», σημείωσε ο ισπανός υπουργός στο περιθώριο της ομιλίας του, σύμφωνα με τις δηλώσεις του που μετέδωσε το Dow Jones Newswire.

Πηγή: In.gr