Η ΕΕ θα κάνει τα πάντα για να αποφευχθεί «πιστωτικό επεισόδιο» στην Ελλάδα, λέει ο Ρομπάι

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κάνει τα πάντα για να αποφευχθεί η χρεοκοπία της Ελλάδας και να διασφαλίσει ότι σε ενδεχόμενη αναδιάρθρωση δεν θα υπάρξει «πιστωτικό επεισόδιο», τόνισε την Πέμπτη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην πόλη Ντοβίλ της Γαλλίας, όπου γίνεται η σύνοδος κορυφής της G8, ο κ. Ρομπάι τόνισε ότι η ΕΕ θα κάνει ότι είναι δυνατό για να αποφευχθεί η ελληνική χρεοκοπία και να διασφαλιστεί η σταθερότητα του ευρώ.

«Σε ό,τι αφορά την αναδιάρθρωση του χρέους, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξει χρεοκοπία ή πιστωτικό επεισόδιο», είπε ο κ. Ρομπάι.

Ο κ. Ρομπάι εξέφρασε επίσης την εμπιστοσύνη του ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει τα μέτρα που χρειάζονται για να επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους, ενώ είπε ότι στη σύνοδο του G8 δεν γίνεται καμία συζήτηση για νέα χρηματοδότηση της χώρας.

«Έχουμε εμπιστοσύνη στο ό,τι η Ελλάδα θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα, θα υλοποιήσει όλες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις ώστε να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι που έχουν τεθεί», τόνισε.

Η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών και υποψήφια για να αναλάβει το «τιμόνι» του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, επανέλαβε ότι απορρίπτει κατηγορηματικά ένα «κούρεμα» του ελληνικού χρέους και διαψεύδει σενάρια περί haircut.

«Μπορώ να σας κοιτάξω κατάματα και να πω: Το ζήτημα δεν είναι πλέον στο τραπέζι των συζητήσεων», υπογραμμίζει η κ. Λαγκάρντ στο γερμανικό εβδομαδιαίο περιοδικό Stern, που κυκλοφόρησε την Πέμπτη.

Η Γαλλίδα υπουργός διαψεύδει ότι έγινε σχετική συζήτηση στη μυστική συνεδρίαση του Λουξεμβούργου πριν από τρεις εβδομάδες. «Καθόλου», απαντά σε σχετική ερώτηση. Η ίδια ερμηνεύει τη σχετική σεναριολογία περί «haircut», λέγοντας ότι το ζητούν πολλοί ειδικοί, «επειδή θέλουν να κερδίσουν χρήματα».

Τον κίνδυνο «μετάδοσης σε όλο τον πλανήτη» βλέπει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε περίπτωση πτώχευσης της Ελλάδας. «Πρέπει να αποφύγουμε κλιμάκωση καταστάσεων που εμπεριέχουν ρίσκο» τονίζει ο κ. Σόιμπλε σε συνέντευξή του στη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

Προειδοποιεί για τις επιπτώσεις που θα είχε ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ και διαπιστώνει ότι η ΕΕ δεν εξάντλησε τη φαντασία της για τους τρόπους που θα μπορούσε να βοηθήσει την Ελλάδα.

«Προς το παρόν, όλα δείχνουν ότι οι Έλληνες χρειάζονται περισσότερο χρόνο», λέει ο κ. Σόιμπλε, παραπέμποντας στην αξιολόγηση της τρόικας για την πορεία του προγράμματος από την οποία θα εξαρτηθεί και η καταβολή της επόμενης δόσης της βοήθειας.

Ο κ. Σόιμπλε προειδοποίησε ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ συνδέεται με «υψηλό συστημικό ρίσκο και θα συνεπάγονταν έντονες αναταράξεις στις αγορές» και κάλεσε την ΕΕ να συνεισφέρει δημιουργικότερα στο αναπτυξιακό σκέλος της ελληνικής οικονομίας.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Δευτέρα ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν δήλωσε ότι η Ευρωζώνη θα μπορούσε να εξετάσει μια εθελοντική αναδιάταξη του ελληνικού χρέους, εφόσον αυτή δεν θα οδηγήσει σε πιστωτικό επεισόδιο.

«Θα εξεταστεί επίσης μια εθελονική επιμήκυνση των λήξεων των δανείων, η επονομαζόμενη αναμόρφωση ή επαναπρογραμματισμός σε εθελοντική βάση με τον όρο ότι δεν θα προκαλέσει πιστωτικό επεισόδιο», είπε ο κ. Ρεν.

«Ενώ η αναδιάρθρωση του χρέους δεν είναι στο τραπέζι, μία πρωτοβουλία τύπου Βιέννης, που στοχεύει στη διακράτηση των θέσεων των ιδιωτών επενδυτών, των τραπεζών και άλλων χρηματοοικονομικών εταιρειών στην Ελλάδα, θα μπορούσε επίσης να προωθηθεί», σημείωσε.

Στροφή από ΕΚΤ

Την ίδια ώρα, φαίνεται ότι και η ΕΚΤ είναι έτοιμη να κάνει στροφή στο θέμα της αναδιάταξης χρέους.

Περίπου τα μισά από τα 23 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας φέρεται να στηρίζουν την ιδέα που διατύπωσε ο επίτροπος Όλι Ρεν για την αναδιάταξη (επιμήκυνση) του ελληνικού χρέους και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα είναι η λύση που η ευρωτράπεζα τελικά θα στηρίξει, μολονότι δημοσίως εμφανίζεται αδιάλλακτη σε οποιαδήποτε μορφή αναδιάρθρωσης.

Η λύση που κερδίζει έδαφος στη Φρανκφούρτη είναι κάτι αντίστοιχο της «Πρωτοβουλίας της Βιέννης», στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Ρεν.

Δηλαδή, οι πιστωτές της Ελλάδας θα κληθούν να αγοράζουν νέα ελληνικά ομόλογα όταν τα παλαιά λήγουν. Αυτό μπορεί να γίνει ενδεχομένως για τα ομόλογα που λήγουν έως το 2014 και η επιμήκυνση θα είναι μάλλον τριετής, δηλαδή για παράδειγμα αν ένας πιστωτής διαθέτει ομόλογο που λήγει το 2013 θα αγοράσει ένα νέο που θα λήγει το 2016.

Μία εθελοντική συμφωνία με τους πιστωτές θα μπορούσε να αποτελεί τμήμα ευρύτερου προγράμματος μεταρρυθμίσεων, περικοπών και πρόσθετης χρηματοδότησης της Ελλάδας από την ΕΕ και το ΔΝΤ ώς το 2014, κατά το μοντέλο της «Πρωτοβουλίας της Βιέννης».

Πιστωτικό επεισόδιο

Αν η Ελλάδα προχωρήσει σε συμφωνία με τους πιστωτές της για την επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής του χρέους, ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι οι οίκοι αξιολόγησης θα την θεωρήσουν «χρεωκοπία», ακόμα και αν συναινέσουν οι πιστωτές.

Θα πρέπει να είναι «πραγματικά εθελοντική», λέει το στέλεχος της Moody’s Άλασταιρ Γουίλσον. «Εάν συμπεράνουμε ότι υπάρχει στοιχείο καταναγκασμού, τότε θα το θεωρήσουμε χρεοκοπία», τονίζει.

Τότε, θα προκληθεί «πιστωτικό επεισόδιο» (δηλαδή η επιμήκυνση θα θεωρηθεί χρεοκοπία), οι κάτοχοι των ασφαλίστρων κινδύνου (CDS) θα πληρωθούν, ενώ άγνωστες είναι οι συνέπειες που μπορεί να προκληθούν στην ελληνική οικονομία και τις τράπεζες.

Επιπλέον, οι τράπεζες θα έχουν δυσκολίες στη χρηματοδότησή τους από την ΕΚΤ, καθώς ενδέχεται η ευρωτράπεζα να μην αποδέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας.

Υπολογίζεται ότι θέσεις σε CDS επί ελληνικού χρέους είναι πάνω από 6 δισ. δολάρια και τα πιθανά κέρδη θα ξεπεράσουν τα 30 δισ. δολάρια.