Η ΕΚΤ θα παρέμβει εάν ο φόρος Τόμπιν προκαλέσει στρεβλώσεις, λέει ο Μπ.Κερέ

Σεούλ, Νότια Κορέα

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα εκφράσει τις ανησυχίες της στις κυβερνήσεις, εάν ο φόρος ο οποίος σχεδιάζεται να επιβληθεί στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές (Τόμπιν) προκαλέσει στρεβλώσεις στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές, δήλωσε την Τρίτη ο Μπενουά Κερέ, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της Ευρώπης.

Η ΕΚΤ δεν έχει καμιά ένσταση στο σχεδιαζόμενο φόρο, αφού αυτός δεν αποτελεί αντικείμενο της εντολής της εξ ορισμού, σημείωσε ο Κερέ μιλώντας προς τους δημοσιογράφους στο περιθώριο εκδήλωσης στην Σεούλ.

Πρόσθεσε όμως ότι «(εάν) ανακαλύψουμε ότι το σχέδιο μπορεί να προκαλέσει στρεβλώσεις στις αγορές δανεισμού και στις χρηματαγορές στην Ευρώπη, τότε είμαστε έτοιμοι να εμπλακούμε σε συζητήσεις με τις κυβερνήσεις για να εξεταστούν εναλλακτικά μέτρα αλλά και πάλι, ουδεμία αντίρρηση επί της αρχής, η ΕΚΤ δεν ενίσταται για φορολογικά ζητήματα» είπε ο Κερέ.

Η Γερμανία και άλλα 10 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν συμφωνήσει να θεσπίσουν ένα φόρο στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, που ελπίζουν ότι θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ από τον Ιανουάριο του 2014, ώστε να καλυφθεί ένα μέρος του κόστους της οικονομικής κρίσης.

Αλλά αξιωματούχοι, οι οποίοι έχουν γνώση της διαδικασίας για την θέσπιση του φόρου αυτού είχαν δηλώσει στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters την περασμένη εβδομάδα πως οι χώρες-μέλη της ΕΕ πρόκειται να μειώσουν κατά πολύ το ύψος του φόρου αυτού και να καθυστερήσουν την πλήρη επιβολή του για χρόνια.

Ο Κερέ είχε πει τον περασμένο μήνα ότι η ΕΚΤ προτίθεται να προσφέρει τη βοήθειά της, ώστε να διασφαλιστεί πως το τέλος αυτό δεν θα αποσταθεροποιήσει τις χρηματαγορές.

Ο Γερμανός συνάδελφός του Γενς Βάιντμαν, πρόεδρος της Bundesbank, της γερμανικής ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας, καθώς και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, είχε εκφράσει τον Απρίλιο την ανησυχία του ότι ο φόρος θα μπορούσε να προκαλέσει δυσχέρειες στις αγορές, ειδικά σε ό,τι αφορά τις συναλλαγές επαναγοράς τίτλων, οι οποίες κρίνονται σημαντικές για την εξασφάλιση ρευστότητας.

Ο Κερέ είπε πως θεωρεί ότι ο φόρος αυτός μπορεί να έχει δυνητικά οφέλη. «Πιστεύω πως ο (συγκεκριμένος) φόρος μπορεί να είναι καλός, αν έχει σχεδιαστεί καλά. Αλλά αυτή είναι απλώς η προσωπική μου άποψη», δήλωσε.

Πηγή: In.gr