Η Ελλάδα και η Ευρωζώνη έχουν μια δεύτερη ευκαιρία, τονίζει ο Γκ.Βεστερβέλε

Παρίσι, Γαλλία
Μήνυμα προς την Αθήνα στέλνει ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε, ζητώντας να υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις και να μην χαθεί η δεύτερη ευκαιρία για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στις εφημερίδες Καθημερινή, El Mundo, Corriere de la Serra, Times και Le Figaro τονίζει: «Η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει μία ιστορική ευθύνη, να εφαρμόσει τις φιλοευρωπαϊκές μεταρρυθμίσεις. Υλοποίηση και χειροπιαστά αποτελέσματα. Μόνο έτσι θα εδραιωθεί η εμπιστοσύνη. Είναι η δεύτερη ευκαιρία για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη γενικότερα».

Ερωτηθείς για την τοποθέτησή του το βράδυ των εκλογών -με την οποία άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο διετούς παράτασης για το ελληνικό πρόγραμμα- και κατά πόσο υπάρχει γερμανική διγλωσσία, ο Γκίντο Βεστερβέλε σημειώνει:

«Είπα τρία πράγματα. Πρώτον, χαίρομαι από καρδιάς για την απόφαση του ελληνικού λαού. Είναι η καταγραφή της λαϊκής βούλησης υπέρ της Ευρώπης υπό τις πλέον δύσκολες συνθήκες. Δεύτερον, όπως είχα πει και πριν από τις εκλογές στην Ελλάδα, απαιτείται τώρα η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στις οποίες έχουμε συμφωνήσει. Και τρίτον, αποτελεί απλή περιγραφή της πραγματικότητας ότι χάθηκε χρόνος λόγω των δύο αναμετρήσεων και των προεκλογικών περιόδων. Πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτήν την κατάσταση, πρέπει να συζητηθεί. Στη συζήτηση αυτή θα συνδράμει και η έκθεση της τρόικας».

Ως προς τη δεύτερη ευκαιρία, επισημαίνει: «Η πρώτη χάθηκε κατά την περυσινή σύνοδο του G20 στις Κάννες, όταν αποφασίστηκε το μεγάλο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα και υπήρχε το ψυχολογικό μομέντουμ που χρειάζεται για να ξεπεράσουμε οποιαδήποτε κρίση εμπιστοσύνης. Με την εξαγγελία του δημοψηφίσματος όμως εξανεμίστηκε αυτό το μομέντουμ, 48 ώρες αργότερα.

»Τώρα ψήφισαν οι Ελληνες και παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις τάχθηκαν υπέρ των φιλοευρωπαϊκών μεταρρυθμίσεων. Παρόλο που περνούν πολύ δύσκολα. Είναι η δεύτερη φορά που η συγκυρία είναι εξαιρετικά ευνοϊκή. Ας μη χάσουμε και πάλι την ευκαιρία».

«Ανάγκη επιτάχυνσης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης»

Η κρίση χρέους «έδειξε την ανάγκη επιτάχυνσης της ολοκλήρωσης» της Ευρώπης, τονίζει ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται την Παρασκευή στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro.

«Η κρίση επέδειξε την ανάγκη επιτάχυνσης της ολοκλήρωσης. Ένα σφάλμα διαπράχθηκε κατά τη δημιουργία του κοινού νομίσματος: η οικονομική πολιτική των ευρωπαϊκών χωρών δεν είναι επαρκώς συντονισμένη […] Η Ευρώπη είναι κάτι περισσότερο από μία κοινή αγορά και ένα κοινό νόμισμα. Είναι μία κοινότητα έκφρασης της κοινής μας κουλτούρας» σημείωσε.

«Κανείς επενδυτής δεν θα ποντάρει την Ευρώπη, εάν δεν έχει την πεποίθηση ότι η Ευρώπη πιστεύει στον εαυτό της και εργάζεται για την πρόοδό της», προσέθεσε.

Ο κ. Βεστερβέλε προτείνει κάθε μεγάλη πολιτική ευρωπαϊκή οικογένεια να παρουσιάσει έναν κοινό επικεφαλής υποψήφιο στις προσεχείς ευρωεκλογές.

«Αυτό θα έκανε καλό στην Ευρώπη, εάν οι επόμενοι υποψήφιοι στις ευρωεκλογές παρουσιάζονταν από κοινού σε όλες τις χώρες και έκαναν από κοινού προεκλογική εκστρατεία σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η Ευρώπη θα αποκτούσε πιο οικείες ευρωπαϊκές φυσιογνωμίες. Για τον λόγο αυτό, επιθυμούμε οι πολιτικές οικογένειες να παρουσιάσουν κοινό επικεφαλής υποψήφιο», λέει.

Ο Γερμανός υπουργός εκφράζει επίσης την υποστήριξή του προς την Ιταλία.

«Η Ιταλία είναι μία πολύ ανταγωνιστική χώρα με πολλά πλεονεκτήματα, όπως και η Ισπανία. Μόλις εφαρμοσθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι χώρες αυτές θα μπορέσουν να ξεπεράσουν τα προβλήματά τους», υποστηρίζει.

Πηγή: in.gr