Η Ευρωζώνη διαθέτει τα εργαλεία για να βοηθήσει την Ισπανία, λέει η Κομισιόν

Βρυξέλλες, Βέλγιο

Η Ευρωζώνη διαθέτει εργαλεία έτοιμα προς χρήση, εάν η Ισπανία ζητήσει βοήθεια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της, δήλωσε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Αμαντέου Αλταφάζ, διευκρινίζοντας ωστόσο πως μέχρι στιγμής η Μαδρίτη δεν έχει υποβάλει ένα τέτοιο αίτημα.

Παράλληλα, αρνήθηκε να επιβεβαιώσει αν σχεδιάζεται τηλεδιάσκεψη του Eurogroup για το Σάββατο, σύμφωνα με όσα δήλωσαν νωρίτερα σήμερα Reuters ευρωπαϊκές πηγές στο Reuters, την ίδια ώρα που -επισήμως- η γερμανική κυβέρνηση λέει ότι η ενδεχόμενη προσφυγή είναι θέμα της ισπανικής κυβέρνησης. Η ίδια η Μαδρίτη επιμένει πως δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση και τηρεί στάση αναμονής για την αξιολόγηση του τραπεζικού της συστήματος.

«Οι ισπανικές αρχές έχουν δεσμευθεί να παράσχουν μία σαφή αποτίμηση της κατάστασης του τραπεζικού τομέα, των αδυναμιών του, και σε σχέση με αυτό, ένα σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης θα μπορούσε να συνοδευθεί από αίτημα για την ανακεφαλαιοποίηση ορισμένων ιδρυμάτων. Στη συνέχεια θα κρίνουμε σε συνεργασία με τις ισπανικές αρχές», είπε ο Αμαντέου Αλταφάζ.

«Αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει αίτημα, οι μελέτες διεξάγονται με τη βοήθεια ανεξάρτητων ιδιωτικών εταιρειών και είναι σημαντικό να έχουμε αυτήν την σαφή αποτίμηση στην περίπτωση που αποφασισθεί η εφαρμογή σχεδίου με ή χωρίς την ευρωπαϊκή στήριξη», κατέληξε.

H ηχηρή υποβάθμιση από τη Fitch κατά τρεις μονάδες την Πέμπτη έχει επιδεινώσει την ήδη «τεταμένη» κατάσταση γύρω από την Ισπανία. Επακόλουθο της υποβάθμισης της χώρας ήταν οι υποβαθμίσεις 11 ισπανικών δήμων και περιφερειών την Παρασκευή (μεταξύ των οποίων η Μαδρίτη και η Βαρκελώνη).

Στο Βερολίνο, η Γερμανίδα καγκελάριος επανέλαβε πως δεν θα πιέσει καμία χώρα να υποβάλει αίτημα για οικονομική βοήθεια, τονίζοντας πως τα εργαλεία διάσωσης είναι πάντα διαθέσιμα: «Είναι ξεκάθαρο ότι οι χώρες αυτές που επιθυμούν να κάνουν χρήση της αλληλεγγύης πρέπει να το αιτηθούν οι ίδιες» ανέφερε την Παρασκευή.

«Είναι θέμα κάθε χώρας ξεχωριστά να στραφεί σε μας» είπε η καγκελάριος, σημειώνοντας πως «αυτό δεν έχει συμβεί έως τώρα και άρα δεν θα ασκηθεί καμία πίεση». Ανάλογες διαβεβαιώσεις είχε δώσει νωρίτερα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, σημειώνοντας πως σε κάθε περίπτωση η στήριξη συνοδεύεται με όρους.

Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Κότχαους συμπλήρωσε ότι «στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχουν διάφορα εργαλεία τα οποία ανταποκρίνονται ακριβώς σε διαφορετικές καταστάσεις».

Ο κ. Κότχαους αρνήθηκε και αυτός να επιβεβαιώσει και την πληροφορία περί έκτακτης συνεδρίασης του Eurogroup, το Σάββατο, μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ισπανία: Δεν γνωρίζουμε

Το ισπανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν είναι εις γνώσιν πιθανής τηλεδιάσκεψης κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, αντιδρώντας στις πληροφορίες ότι επίκειται η κατάθεση αιτήματος για τη διάσωση των ισπανικών τραπεζών.

«Εγώ δεν γνωρίζω κάτι για τέτοια διάσκεψη», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος του υπουργείου, αρνούμενη να σχολιάσει τις πληροφορίες ότι επίκειται απόφαση για τη διάσωση των ισπανικών τραπεζών: «Ο πρωθυπουργός δήλωσε σαφώς χθες ότι δεν θα τροφοδοτήσουμε τα σχόλια», σημείωσε.

Η γαλλική κυβέρνηση και οι αντιπροσωπείες της Γερμανίας και της Ισπανίας στις Βρυξέλλες δεν θέλησαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες.

«Θα περιμένω μέχρι το ΔΝΤ και οι ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες να ανακοινώσουν την εκτίμησή τους για τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης του ισπανικού τραπεζικού συστήματος και έπειτα θα δώσω τον αριθμό και η κυβέρνηση θα πει τι έχει ανάγκη το σύστημα για να ανακεφαλαιοποιηθεί», επέμεινε χθες ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκθεση του ΔΝΤ θα τοποθετεί τις ανάγκες των τραπεζών στα 40 δισεκατομμύρια ευρώ και αναμένεται να δοθεί την ερχόμενη Δευτέρα στη δημοσιότητα, ενώ η έκθεση των εμπειρογνωμόνων δεν αναμένεται πριν από τις 18 Ιουνίου.

Ωστόσο, είναι πολύ πιθανό τα πράγματα να κινηθούν με μεγαλύτερη ταχύτητα.

Η ανάλυση έχει ανατεθεί στους οίκους Ρόλαντ Μπέργκερ και Όλιβερ Γουάιμαν. «Τα αποτελέσματα αυτών των εργασιών θα κατατεθούν από τους συμβούλους το αργότερο στις 21 Ιουνίου» ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ισπανίας και το υπουργείο Οικονομίας.

 

Τα αποτελέσματα ενός δεύτερου, περισσότερο ενδελεχούς, ελέγχου που έκαναν οι Deloitte, KPMG, PwC και Ernst&Young θα γνωστοποιηθούν στην ισπανική κυβέρνηση αργότερα, στις 31 Ιουλίου. Οι δύο μελέτες αφορούν 14 τραπεζικούς ομίλους, δηλαδή το 90% του τομέα.