Η Ευρωζώνη χρειάζεται μία ισχυρή τραπεζική και δημοσιονομική ολοκλήρωση, τονίζει η ΕΕ

Η Ευρωζώνη χρειάζεται μια ισχυρότερη τραπεζική και δημοσιονομική ολοκλήρωση καθώς και ενισχυμένη διακυβέρνηση, και ο τρόπος για να επιτευχθούν αυτά θα καθοριστεί σε έκθεση υψηλόβαθμων αξιωματούχων της ΕΕ, σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί στις 28-29 Ιουνίου.
«Οι πρόσφατες εξελίξεις καταδεικνύουν την ανάγκη να φέρουμε την ΟΝΕ Οικονομική και Νομισματική Ένωση στο επόμενο στάδιο», σύμφωνα με το προσχέδιο που περιήλθε στην κατοχή του .

«Το νέο στάδιο θα βασίζεται σε μεγαλύτερη πολιτική ολοκλήρωση και συντονισμό. Υπάρχει ανάγκη για πιο συγκεκριμένα στοιχεία που επικεντρώνονται γύρω από μια πολύ ισχυρότερη τραπεζική και δημοσιονομική ολοκλήρωση, η οποία θα στηρίζεται από μια ενισχυμένη ευρωπαϊκή διακυβέρνηση», επισημαίνεται.

Το κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου θα συζητηθεί από τους απεσταλμένους των κρατών μελών της ΕΕ την Πέμπτη.

Μπαρόζο: Το φθινόπωρο οι προτάσεις

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο υποσχέθηκε την Τετάρτη, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ότι καταρτίζονται και θα υποβληθούν «το φθινόπωρο» προτάσεις σε ό,τι αφορά την τραπεζική ένωση, μια ημέρα αφότου ανακοίνωσε ότι η ένωση αυτή μπορεί να έχει τεθεί σε ισχύ, χωρίς τροποποίηση των ευρωπαϊκών συνθηκών, το 2013.

«Το φθινόπωρο, η Επιτροπή μπορεί να υποβάλει τις θεμελιώδεις προτάσεις της για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο του τραπεζικού συστήματος και την εγγύηση των καταθέσεων με πιο ολοκληρωμένο τρόπο» σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είπε ο κ. Μπαρόζο στην ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο.

Το σχέδιο της τραπεζικής ένωσης που υποστηρίζει η Επιτροπή βασίζεται σε τρεις πυλώνες: μια ενισχυμένη επιτήρηση του χρηματοοικονομικού συστήματος, μια κοινή εγγυοδοσία για τις τραπεζικές καταθέσεις και έναν κοινό μηχανισμό επίλυσης διαφορών και κρίσεων στον τραπεζικό τομέα.
Τασσόμενος στην ομιλία του στο Στρασβούργο υπέρ μιας «τραπεζικής ένωσης και μιας δημοσιονομικής ένωσης», ο Μπαρόζο υποστήριξε ότι η Επιτροπή θεωρεί πως είναι «βασικό να συνεχιστεί η διαδικασία με όλα τα κράτη» μέλη της ΕΕ.

«Έχουμε ανάγκη περισσότερη ολοκλήρωση στην Ευρωζώνη, αλλά σε καμιά περίπτωση αυτό δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως εναλλακτική οδός σε ό,τι αφορά την εσωτερική αγορά ή την Ένωση», σημείωσε.

«Δεν υπάρχει παρά μία Ένωση, ένα Κοινοβούλιο, μία Επιτροπή. Ο κατακερματισμός είναι αδύνατος», είπε, υποστηρίζοντας πως «η χρηματοοικονομική σταθερότητα και η ευημερία χάρη στη νομισματική ένωση αποτελούν κοινούς μας στόχους».

Πηγή: banknews.gr