Η Ευρώπη κοιτάει το αύριο

Μπορεί να θυμίζει έντονα στρουθοκαμηλισμό αλλά ίσως η λύση να βρίσκεται στο μέλλον. Ρόμπαϊ, Ντράγκι, Μπαρόζο και Γιούνκερ φαίνονται διατεθειμένοι να εκπονήσουν ένα φιλόδοξο σχέδιο για τα επόμενα 10 χρόνια της Ευρώπης, παραβλέποντας στιγμιαία τα σοβαρά προβλήματα του παρόντος. Με τον τρόπο αυτό θυμίζουν και στους πολίτες ότι το ευρωπαϊκό όραμα είναι ζωντανό. 

Σσέδιο που περιλαμβάνει προτάσεις για τη δημιουργία ομοσπονδίας των 17 χωρών της ευρωζώνης την επόμενη δεκαετία με στόχο να αντιμετωπιστεί η κρίση παρουσίασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ με τη συνεργασία του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και του επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ενόψει της αυριανής κρίσιμης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Οι προτάσεις του σχεδίου περιλαμβάνουν τη δημιουργία ευρωπαϊκού υπουργείου Οικονομικών, τραπεζική, δημοσιονομική και οικονομική ένωση στην ευρωζώνη, έκδοση ευρωομολόγων, δυνατότητα βέτο σε εθνικούς προϋπολογισμούς από την ΕΕ με παραχώρηση του ελέγχου τους όταν οι χώρες παραβαίνουν τους κανόνες. Το σχέδιο θα συζητηθεί αύριο από τους ηγέτες των χωρών της ευρωζώνης και της ΕΕ.

Είναι ενδεικτικό ότι ήδη εν μέσω πυρετωδών παρασκηνιακών διαβουλεύσεων οι προτάσεις του σχεδίου της «συμμορίας των τεσσάρων», όπως αποκαλούνται από μερίδα των διεθνών μέσων ενημέρωσης οι Ρόμπαϊ, Μπαρόζο, Ντράγκι και Γιούνκερ, έχουν αλλάξει σε σύγκριση με όσα αναφέρονταν σε προσχέδια που είχαν διαρρεύσει τις προηγούμενες ημέρες.

Αρκετές από τις προτάσεις αυτές όπως είναι η πλήρης τραπεζική ένωση και η ανάγκη έκδοσης ευρωομολόγων, αναμένεται να αποτελέσουν αντικείμενο αντιπαράθεσης μεταξύ των Ευρωπαίων αφού οι Γερμανοί και οι σύμμαχοί τους αντιδρούν σε αυτές.

Σύμφωνα με τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», πλέον το σχέδιο δεν περιλαμβάνει προτάσεις για τη λήψη άμεσων μέτρων με στόχο να αντιμετωπιστεί η αναταραχή στις αγορές. Επίσης, αναφέρονται λιγότερες λεπτομέρειες για την παραχώρηση του ελέγχου εθνικών προϋπολογισμών.

Συγκεκριμένα, οι προτάσεις του σχεδίου που δόθηκε χθες επίσημα στη δημοσιότητα περιλαμβάνουν:

– Δημιουργία ενιαίου χρηματοπιστωτικού πλαισίου με δύο βασικά στοιχεία: την ίδρυση τραπεζικής ένωσης με ενιαία ευρωπαϊκή εποπτεία των τραπεζών και εγγύηση καταθέσεων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Για την εγγύηση των καταθέσεων προτείνεται να λειτουργήσει ως εγγυητής το νέο ευρωπαϊκό ταμείο βοήθειας (ESM).

– Δημιουργία ενοποιημένου δημοσιονομικού πλαισίου. Με βάση τις προτάσεις του σχεδίου, η ευρωζώνη θα μπορεί να απαιτεί έγκριση εθνικών προϋπολογισμών αλλά και αλλαγές σε αυτούς αν κρίνεται απαραίτητο για την επίτευξη στόχων. Επίσης, γίνεται πρόταση να εξεταστεί η έκδοση ευρωομολόγων.

– Ενοποίηση της οικονομικής πολιτικής. Οι εθνικές πολιτικές πρέπει να αφορούν την αύξηση της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Αναφέρεται ακόμη η ανάγκη να υπάρξουν κοινές φορολογικές πολιτικές.

– Ισχυροποίηση της δημοκρατικής νομιμότητας και ευθύνης ώστε να υπάρξει κοινωνική στήριξη στο θέμα της λήψης οικονομικών αποφάσεων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Πηγή: banknews.gr