Η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού ώς το 2016 στο επίκεντρο των συζητήσεων Στουρνάρα – τρόικας

Aθήνα

Η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που θα προκύψει από τη διετή επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής έως το 2016 θα εξετασθεί μεταξύ άλλων στη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας το απόγευμα της Τετάρτης (18:30).

Ο κ. Στουρνάρας και οι κ. Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) έλαβαν από το Eurogroup της Δευτέρας εντολή να προσδιορίσουν τρόπους κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού που θα προκύψει από την παροχή διετούς παράτασης για τη δημοσιονομική προσαρμογή και το οποίο προσδιορίζεται μεταξύ 12-15 δισ. ευρώ.

Το χρηματοδοτικό κενό θα προκύψει από τα μεγαλύτερα από τα προγραμματισμένα ελλείμματα που θα έχει η Ελλάδα, εξαιτίας της εμβάθυνσης της ύφεσης, της παροχής της διετούς παράτασης, αλλά και των όποιων αστοχιών στην εκτέλεση των Προϋπολογισμών 2013-2014.

Ο κ. Στουρνάρας έχει τονίσει πως η κάλυψη του ποσού αυτού με τρόπο που να μην επιβαρύνει τα κράτη της Ευρωζώνης είναι εφικτός. Πληροφορίες αναφέρουν πως η κυβέρνηση υπολογίζει στα 8 δισ. ευρώ του δανείου του ΔΝΤ που έχουν προβλεφθεί για το τέλος του προγράμματος, στην έκδοση επιπλέον εντόκων γραμματίων, αλλά και στην μείωση των επιτοκίων δανεισμού του πρώτου πακέτου στήριξης.

Ακόμη στη συνάντηση του κ. Στουρνάρα με την τρόικα αναμένεται να εξετασθούν θέματα σχετικά με τις προαπαιτούμενες δράσεις που θα πρέπει να δρομολογηθούν έως τις 18 Οκτωβρίου, ζητήματα σχετικά με τη φορολογική μεταρρύθμιση, αλλά και θέματα που άπτονται των τραπεζών.

Πηγή: In.gr