Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι αναστρέψιμη, εκτιμούν οι αναλυτές της Alpha Bank

Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι αναστρέψιμη, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι αναλυτές της Alpha Bank στο τελευταίο οικονομικό δελτίο της τράπεζας.

Όπως επισημαίνουν, η εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος είναι σε καλό δρόμο, όπως φαίνεται τόσο από την πρόοδο που σημειώνεται στο πεδίο δημοσιονομικής προσαρμογής όσο και από τα ενθαρρυντικά στοιχεία της μείωσης του ελλείμματος στο ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών.

«Η νέα κυβέρνηση καλείται γρήγορα να βρει τον βηματισμό της και να αρχίσει να αλλάζει την χώρα, με έμφαση στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στον δημόσιο τομέα, στο φορολογικό σύστημα, στη δικαιοσύνη και στην παιδεία, και στην ανάληψη αναπτυξιακών πρωτοβουλιών για την άμεση επανεκκίνηση της οικονομίας. Η κυβέρνηση πρέπει να προωθήσει άμεσα το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, που είναι η μόνη ελπίδα για εισροές ξένων επενδυτικών κεφαλαίων στη χώρα», σημειώνεται.

Επίσης, η κυβέρνηση καλείται να επαναδιαπραγματευθεί τους όρους χρήσης των 14 δισ. ευρώ των διαρθρωτικών ταμείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν κατανεμηθεί στην Ελλάδα, με στόχο την χρηματοδότηση των έργων υποδομής που έχουν μείνει στη μέση και άλλων δράσεων άμεσου αποτελέσματος.

Επισημαίνεται επίσης ότι «η αναδιαπραγμάτευση δεν μπορεί να θεωρείται άλλοθι για τη μη εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος που έχει συμφωνηθεί και που σε γενικές γραμμές περιέχει δράσεις προς την σωστή κατεύθυνση».

«Πρέπει να στηριχθούμε στις δικές μας δυνάμεις και να πάρουμε πρωτοβουλίες για να βγούμε από την κρίση και την απαξίωση. Στο πλαίσιο αυτό, ο νέος υπουργός Οικονομικών καλείται να διαχειρισθεί αποτελεσματικά την κατοχύρωση της θέσης της Ελλάδος στο ευρωπαϊκό πλαίσιο αναφοράς, για να επιταχυνθεί η διαδικασία προσαρμογής και να ξεκινήσει η ανάκαμψη. Η Ευρώπη βαδίζει πλέον προς μεγαλύτερη πολιτική ενοποίηση. Θα ήταν ασυγχώρητο, λοιπόν, η Ελλάδα να μην συμμετέχει στην διαμόρφωση του μέλλοντός της», αναφέρεται στην έκθεση.

Πηγή: banknews.gr