Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της Ελλάδας, λέει ο Χ. Ράιχενμπαχ

Αθήνα
Στους άξονες στους οποίους πρέπει να δώσει βάρος η Ελλάδα προκειμένου να εξέλθει από την κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρίσκεται, αναφέρθηκε την Τρίτη, από το βήμα του Συνεδρίου του Economist, ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της ΕΕ (Task Force) για την Ελλάδα Χορστ Ράιχενμπαχ.

Το στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εστίασε στη δημοσιονομική εξυγίανση και τόνισε πως η διαδικασία ανάταξης της ελληνικής οικονομίας θα απαιτήσει χρόνο.

Ο επικεφαλής της Task Force τόνισε πως η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και να εστιάσει στις αποκρατικοποιήσεις.

Ειδικά για τα φορολογικά έσοδα, είπε πως καταβάλλεται προσπάθεια με το ΔΝΤ για τη συλλογή των φόρων με τη συμμετοχή ξένων εμπειρογνωμόνων, ενώ υπάρχει ενδιαφέρον για συμμετοχή Βρετανών και Γερμανών τεχνοκρατών στη μεταρρύθμιση του φορολογικού πλαισίου.

Ο ίδιος είπε πως πρέπει να αντικατασταθεί ο Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων από ένα νέο πλαίσιο.

Για τη διοικητική μεταρρύθμιση, τόνισε πως ο ΟΟΣΑ και Γάλλοι εμπειρογνώμονες επεξεργάζονται ήδη αλλαγές με στόχο τη ταχύτερη λήψη αποφάσεων και τη μείωση του διοικητικού βάρους κατά 25%.

Ο κ. Ράιχενμπαχ εστίασε στην ανάγκη για απλοποίηση διαδικασιών για την έναρξη νέων επιχειρήσεων, ώστε να υιοθετηθούν βέλτιστες πρακτικές, ενώ είπε πως σε πρώτη φάση θα πρέπει να διορθωθούν οι στρεβλώσεις σε κλάδους όπως αυτός της οικοδομής, του τουρισμού, του λιανεμπορίου και του χονδρεμπορίου.

Τέλος, τόνισε πως θα πρέπει να προχωρήσουν οι αλλαγές για τη διευκόλυνση των εξαγωγικών επιχειρήσεων και να μειωθούν οι διοικητικές διαδικασίες και τα προσκόμματα στα τελωνεία, τομέας στον οποίο η Ελλάδα θα ενισχυθεί από Ολλανδούς τεχνοκράτες.

Σημειώνεται πως ο κ. Ράιχενμπαχ θα έχει σήμερα το πρωί συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη, με τον οποίο θα εξετάσουν θέματα σχετικά με το επιχειρηματικό περιβάλλον, το ΕΣΠΑ και τις αποκρατικοποιήσεις. Αργότερα εντός της ημέρας και συγκεκριμένα στις 16:00 θα συναντήσει τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα.

Πηγή: in.gr