Η ουσία του ελληνικού προγράμματος δεν είναι διαπραγματεύσιμη, λέει το Βερολίνολε

Βερολίνο, Γερμανία
Η ουσία του προγράμματος μεταρρυθμίσεων (Μνημόνιο) της Ελλάδας δεν είναι διαπραγματεύσιμη, είπε την Δευτέρα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε, προσθέτοντας ότι η Γερμανία είναι, ωστόσο, έτοιμη να συζητήσει με την Ελλάδα το χρονικό πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων.

«Είμαι ανακουφισμένος από το εκλογικό αποτέλεσμα της Ελλάδας, αλλά τα θέματα δεν έχουν ακόμη κλείσει», δήλωσε.

«Η ουσία των μεταρρυθμίσεων δεν είναι διαπραγματεύσιμη», τόνισε.

«Οποιαδήποτε κυβέρνηση και να σχηματιστεί θα πρέπει να τηρήσει όσα συμφωνήθηκαν με την Ευρώπη», προσέθεσε.

«Με τις εκλογές, ωστόσο, χάθηκε χρόνος και πρέπει να αναφερθούμε στο τι σημαίνει αυτό για τις μεταρρυθμίσεις», υπογράμμισε.

«Είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε για το χρονοδιάγραμμα, καθώς δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τις εβδομάδες που χάθηκαν και δεν θέλουμε να υποφέρει ο κόσμος εξαιτίας αυτού», κατέληξε.

Τη θέση αυτή έσπευσαν να «διορθώσουν» αμέσως Γερμανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι, που μίλησαν στο Reuters.

«Ξεχάστε το. Αυτό θα μας πήγαινε πιο κοντά σε ένα τρίτο πρόγραμμα για την Ελλάδα και είμαστε πολύ μακριά απ’ αυτό», είπαν. «Βεβαίως, θα συζητήσουμε με την ελληνική κυβέρνηση, αλλά αυτό δεν είναι στο τραπέζι», προσέθεσαν.

Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κιυβέρνησηςΓκιουργκ Στράιτερ, δήλωσε ότι η Γερμανία δεν πιστεύει πως είναι ο κατάλληλος χρόνος για να δοθεί στην Ελλάδα κάποιο περιθώριο ή πρόσθετος χρόνος για το οικονομικό πρόγραμμα.

«Είναι αποφασιστικό τώρα για την τρόικα να πεισθεί ότι η Ελλάδα θα παραμείνει πιστή στις δεσμεύσεις της και θα εφαρμόσει πλήρως τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις. Τώρα δεν είναι η ώρα για οποιεσδήποτε εκπτώσεις για την Ελλάδα» υπογράμμισε.

Νοβότνι (ΕΚΤ): Άμεσα οι συνομιλίες

Οι διεθνείς εταίροι της Ελλάδας πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα συνομιλίες με τη νέα κυβέρνηση της χώρας, προκειμένου να καλύψουν τις χρηματοδοτικές της ανάγκες, δήλωσε το στέλεχος του ΔΣ της ΕΚΤ, Έβαλντ Νοβότνι, σε δηλώσεις του σε αυστριακή εφημερίδα.

Όπως είπε στην εφημερίδα Kurier, ελπίζει πως θα σχηματιστεί «ένας ικανός εταίρος για συνομιλίες», καθώς υπάρχει «νέα ανάγκη χρηματοδότησης».

«Οι συνομιλίες θα πρέπει να πραγματοποιηθούν άμεσα με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ για να καλύψουν την ανάγκη χρηματοδότησης», φέρεται να δήλωσε.