Η τρόικα έρχεται για να μείνει

Η ομάδα των δανειστών και πολυμελές τεχνικό κλιμάκιο έρχονται για να μείνουν… Στην Αθήνα καταφτάνει και ο επικεφαλής… της Ομάδας Δράσης, Χορστ Ράιχενμπαχ, ο οποίος θα έχει την πρώτη του επαφή με τη νέα κυβέρνηση, προκειμένου να διερευνηθούν οι προτεραιότητες και η τεχνική βοήθεια που χρειάζεται η Δημόσια Διοίκηση.

Πρόκειται για το πρώτο «crash test» της νέας κυβέρνησης και των δανειστών, οι οποίοι θα αποδειχθεί σε λίγα 24ωρα κατά πόσον διαλλακτικοί είναι όσον αφορά στα περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου. Το μόνο σίγουρο είναι ότι έχουν γεμάτη ατζέντα και για κάποια θέματα δεν πρόκειται να κάνουν βήμα πίσω…

Από την άλλη, η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να υιοθετήσει νέα επιθετική στρατηγική για είσοδο ιδιωτών σε όλες τις ΔΕΚΟ και τις κρατικές τράπεζες και πλήρη αποχώρηση του Δημοσίου από την επιχειρηματική δράση, προχωρώντας αμέσως και με διαδικασίες-εξπρές στην αποκρατικοποίηση του ΟΣΕ και της Αγροτικής Τράπεζας.

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου επισημαίνουν ότι με αυτές τις δύο δραστικές κινήσεις η κυβέρνηση θα δώσει καθαρό και σαφές δείγμα γραφής στην Ε.Ε. για την πρόθεσή της να επιταχύνει και να εμβαθύνει τις διαρθρωτικές αλλαγές.

Οι εκπρόσωποι της τρόικας θα ζητήσουν από την ελληνική κυβέρνηση μέτρα πάταξης της φοροδιαφυγής και θα την πιέσουν να προχωρήσει στην εφαρμογή πολλών μέτρων, τα οποία θα έπρεπε να έχουν ήδη ολοκληρωθεί.

Οι Τροϊκανοί ζητούν τη μείωση κατά 12% στα «ειδικά µισθολόγια» του δηµοσίου τοµέα, άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, κατάργηση της ελάχιστης αμοιβής για τις παρεχόμενες υπηρεσίες, μέτρα εξοικονόμησης 11,6 δισ., τα οποία θα υιοθετηθούν µε τους προϋπολογισμούς του 2013 και του 2014, με πακέτο μέτρων που θα «ψαλιδίσει» εκ νέου μισθούς συντάξεις και επιδόματα, αν και η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να «προστατεύσει» τις ευπαθείς ομάδες.

Επίσης, απαιτούν την κατάργηση και συγχώνευση δημοσίων επιχειρήσεων, με στόχο την απομάκρυνση από το Δημόσιο 150.000 εργαζομένων έως το 2015, ενώ δίδουν ιδιαίτερη έμφαση στην πλήρη καταγραφή και δημοσίευση όλων των κρατικών περιουσιακών στοιχείων στον δικτυακό τόπο του Υπουργείου Οικονομικών.

Στο θέμα της φορολογίας επιμένουν στην εξάλειψη των φοροαπαλλαγών και των ευνοϊκών καθεστώτων φορολόγησης. Επιμόνως θέτουν θέμα αύξησης στις αντικειμενικές αξίες της ακίνητης περιουσίας.

Οι παρεμβάσεις της τρόικας αφορούν και στον χώρο της Υγείας. Οι δανειστές ζητούν:

– νέο σύστημα παρακολούθησης της συνταγογραφικής δραστηριότητας των ιατρών
– τη συνταγογράφηση του κάθε ιατρού για γενόσημα φάρμακα, έναντι των πρωτοτύπων και εντός πατέντας φαρμάκων
– πλαφόν στον προϋπολογισμό συνταγογράφησης για κάθε ιατρό
– χαμηλότερο μέσο κόστος συνταγογράφησης ανά ασθενή και, εάν χρειαστεί, οριζόντιες περαιτέρω περικοπές τιμών και περιθωρίων κέρδους και αυξήσεις της συμμετοχής των ασφαλισμένων στις δαπάνες.

Πηγή: Peristerinews.gr