Θέμα εβδομάδων η πώληση της Εμπορικής

‘Θέμα εβδομάδων’ χαρακτήρισε την πώληση της Εμπορικής Τράπεζας ο Ζαν Πολ Σιφλέ, διευθύνων σύμβουλος της Credit Agricole, που δημοσίευσε χτες οικονομικά αποτελέσματα με μεγάλες ζημιές εξαιτίας της έκθεσής της στην Ιταλία και την Ελλάδα.

Όπως είπε ο CEO της τρίτης σε μέγεθος γαλλικής τράπεζας μιλώντας στους αναλυτές, η συμφωνία πώλησης της Εμπορικής είναι ζήτημα εβδομάδων αν και επί του παρόντος η διοίκηση της Credit Agricole δεν έχει ακόμη λάβει αποφάσεις για προχωρημένες συνομιλίες με κάποια από τις τρεις ελληνικές τράπεζες, την ΕΤΕ, την Alpha Bank και την Eurobank που έχουν καταθέσει προσφορές για την Εμπορική. Ο Ζαν Πολ Σιφλέ πρόσθεσε ότι επί του παρόντος η Credit Agricole βρίσκεται ακόμα σε συνομιλίες – τις οποίες χαρακτήρισε μάλιστα ‘πολύπλοκες’ φωτογραφίζοντας τις ως υπεύθυνες για την καθυστέρηση  της συμφωνίας – με τους αξιωματούχους της Τράπεζας της Ελλάδας, της Τράπεζας της Γαλλίας, του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους όρους διάθεσης της Εμπορικής.

Η Credit Agricole αγόρασε την Εμπορική τρία χρόνια πριν την έναρξη της ελληνικής κρίσης, το 2006, έναντι τιμήματος 2.2 δις ευρώ, αλλά το γύρισμα του οικονομικού κύκλου και η έλευση της ελληνικής κρίσης την οδήγησαν σε μεγάλες ζημιές και την υποχρέωσαν σε διαγραφές ύψους 6 δις ευρώ για την ελληνική θυγατρική της.

Τα καθαρά κέρδη που ανακοίνωσε η Credit Agricole στο δεύτερο τρίμηνο είχαν πτώση κατά 67% σε σχέση με την ίδια περίοδο ένα χρόνο πριν. Η πτώση αυτή περιλαμβάνει τις ζημιές της Εμπορικής ύψους 370 δις ευρώ, η καθαρή χρηματοδότηση της οποίας παραμένει σταθερή, κατά την Credit Agricole, στα 4,6 δις ευρώ. Περιλαμβάνει όμως και διαγραφές 427 δις ευρώ από το μερίδιό της στην ιταλική τράπεζα Sanpaolo που η Credit Agricole περιόρισε πλέον σε κάτω του 2%.

Πηγή: banknews.gr