Θέμα νέου πακέτου ανοίγει η Πορτογαλία, ενώ ζητά χαλάρωση στόχου για έλλειμμα

Λισαβόνα, Πορτογαλία
Η Πορτογαλία προσπαθεί να πείσει την τρόικα να χαλαρώσει το στόχο για το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2014 στο 4,5% του ΑΕΠ από το 4%, δήλωσε την Τετάρτη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Π.Πόρτας, όπως αναφέρει το Reuters.
Ο πρωθυπουργός Π.Κοέλιο έχει ήδη προαναγγείλει ότι η Λισσαβόνα ίσως επιδιώξει χαλάρωση του στόχου που προβλέπει το πρόγραμμα διάσωσης της χώρας.

Ωστόσο, σχολιάζει το Reuters, τα σχόλια του αντιπροέδρου είναι η ισχυρότερη μέχρι στιγμής ένδειξη ότι οι διαπραγματεύσεις για το θέμα αυτό ίσως έχουν ήδη ξεκινήσει.

Ο ίδιος ο Πόρτας συναντήθηκε μάλιστα την περασμένη εβδομάδα με εκπροσώπους των διεθνών δανειστών στις Βρυξέλλες, στη Φρανκφούρτη και στην Ουάσινγκτον.

«Δεν είναι μυστικό ότι η κυβέρνηση και η τρόικα είχαν κατά τη διάρκεια της έβδομης αξιολόγησης διαφορετικές θέσεις για το έλλειμμα […] Η κυβέρνηση συνεχίζει να θεωρεί ότι το 4,5% είναι ο πιο κατάλληλος στόχος» είπε σε επιτροπή της Βουλής.

Η επόμενη επιθεώρηση της τρόικας ξεκινά τη Δευτέρα. Οι δανειστές έχουν ήδη χαλαρώσει μία φορά τους δημοσιονομικούς στόχους του 2013-2014, τον Μάρτιο, εξαιτίας της βαθύτερης ύφεσης στην Πορτογαλία και την Ευρώπη.

Ο στόχος για το έλλειμμα φέτος είναι στο 5,5% του ΑΕΠ, από 6,4% πέρυσι.

«Η Πορτογαλία έχει κάθε συμφέρον να ολοκληρώσει το πρόγραμμα διάσωσης στα τέλη του 2014 έχοντας πετύχει όλους τους στόχους της», είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Επανέλαβε ότι στόχος είναι να βγει η χώρα από το μνημόνιο στα μέσα του 2014 και να αποφύγει ένα παρόμοιο αυστηρό νέο πρόγραμμα.

Άφησε, ωστόσο, ανοιχτό το ενδεχόμενο για ένα νέο ‘προληπτικό’ πρόγραμμα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν θα αποτελούσε νέα, πλήρη διάσωση, που θα καθιστά την Πορτογαλία προτεκτοράτο της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Πηγή: In.gr