Θεμιστοκλέους: Πάνω από 725.000 εμβολιασμοί έχουν γίνει στην Ελλάδα έως σήμερα


«Ας ελπίσουμε να γίνει ο κορονοϊός ενδημικός»

Ξεκινώντας την ενημέρωση, η Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε γενικά στα εμβόλια, πέραν αυτού κατά του κορονοϊού, τονίζοντας πως τα υπόλοιπα δεν πρέπει να παραμελούνται. Μάλιστα είπε πως τα υπόλοιπα εμβόλια πρέπει να γίνονται 14 μέρες πριν ή μετά από αυτό του κορονοϊού.

 

«Το εμβόλιο της Pfizer ενδείκνυται και για τα παιδιά, τους εφήβους άνω 16 ετών. Έτσι στις περιπτώσεις που έχουν αυξημένο κίνδυνο, μπορούν να εμβολιαστούν με αυτό το εμβόλιο», σημείωσε η κ.Θεοδωρίδου χαρακτηριστικά.

Σε ότι αφορά στα παιδιά που δεν έχουν προβλήματα υγείας, ανέφερε: «Για τα παιδιά που δεν έχουν άλλα προβλήματα αλλά και για τις μικρότερες ηλικίες κάτω των 16 ετών, ναι μεν γίνονται μελέτες από όλες τις εταιρείες, αλλά ο χρόνος που θα μπει στα παιδιά δεν είναι στο άμεσο μέλλον.

Και θα χρειαστεί μεγάλη μελέτη και επιστημονική τεκμηρίωση για να εφαρμοστεί στην παιδική ηλικία».

«Το κύριο ερώτημα είναι το τί θα γίνει στο μέλλον. Εκατό ειδικοί, εκλήθησαν να καταθέσουν τις απόψεις τους και αυτό που ήταν ξεκάθαρο ήταν ότι η εκρίζωση του κορονοϊού από τον πλανήτη είναι ανέφικτη. Όμως μπορεί ο κορονοϊός μπορεί να συμβιώσει ειρηνικά μαζί μας, χωρίς να μας απειλεί. Μπορεί να γίνει με τη φυσική νόσηση και με τον εμβολιασμό. Ας ελπίσουμε να γίνει ο κορονοϊός ενδημικός», σημείωσε. Εκτός από την καθημερινότητά μας, η πανδημία έχει επηρεάσει σημαντικά και την προληπτική ιατρική, επίσης η κ. Θεοδωρίδου.

Θεμιστοκλέους: Η κυβέρνηση παρέλαβε τη Δευτέρα 120.000 δόσεις

Από την πλευρά του ο Μ. Θεμιστοκλέους τόνισε πώς σήμερα πραγματοποιήθηκαν περισσότεροι από 30.000 εμβολιασμοί. Σημείωσε πως έχουν κλείσει συνολικά 1.420.000 ραντεβού, ενώ μέχρι σήμερα έχουν γίνει πάνω από 725.000 εμβολιασμοί στην Ελλάδα.

«Βλέπουμε να μειώνεται το επιδημιολογικό φορτίο στις μεγάλες ηλικίες και έχουμε έναν πολύ μικρό αριθμό αυτών που έχουν νοσήσει ενώ έχουν εμβολιαστεί», επεσήμανε.

Τόνισε πως η κυβέρνηση παρέλαβε τη Δευτέρα 112.000 δόσεις, ενώ την περασμένη εβδομάδα παραλάβαμε 24.000 εμβόλια από τη Moderna και 90.000 δόσεις από την AstraZeneca. Ο ίδιος είπε πως η Ελλάδα βρίσκεται στην 4η θέση ημερήσιων εμβολιασμών τις τελευταίες εβδομάδες.

Μέχρι τον Μάρτιο θα έχουμε ξεπεράσει τους 1,5 εκατ. εμβολιασμούς, είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, σημειώνοντας πως με την παραλαβή των εμβολίων των Απρίλιο, θα έχει αυξηθεί κατά πολύ η ανοσία του πληθυσμού το Πάσχα.