Θωράκιση του Χρηματιστηρίου για να “κεφαλαιοποιηθεί” η βελτίωση του οικονομικού κλίματος


Της Νένας Μαλλιάρα

Στα βήματα που θα κεφαλαιοποιήσουν και θα θωρακίσουν τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος, την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα, όπως αυτό πιστοποιήθηκε και από την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, προχωρεί άμεσα η κυβέρνηση.

Προς την κατεύθυνση αυτή, και ενώ θα “τρέχει” η πέμπτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση (τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών αναμένονται στην Αθήνα αυτήν την εβδομάδα και οι επικεφαλής την ερχόμενη, αμέσως μετά το Eurogroup της 20ής Ιανουαρίου), η κυβέρνηση αναμένεται να δώσει προς διαβούλευση το νομοσχέδιο για την ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς. Το νομοσχέδιο που θα δίνει σαφές στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης για την προσέλκυση επενδυτών και την προστασία των μετόχων και μικροεπενδυτών των εισηγμένων επιχειρήσεων, αναμένεται να συνοδευτεί, ενδεχομένως επίσης μέσα στον Ιανουάριο, από το νομοσχέδιο για τις μικροχρηματοδοτήσεις προς την Οικονομία (microfinance). Με το νομοσχέδιο αυτό, η κυβέρνηση θα δώσει το στίγμα της κοινωνικής της πολιτικής, διαμορφώνοντας το πλαίσιο για τη χρηματοδότηση των πολιτών που δεν έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα.

Εξυγίανση της κεφαλαιαγοράς

Μετά τον “Ηρακλή”, το νομοσχέδιο για την κεφαλαιαγορά εντάσσεται στην προσπάθεια της κυβέρνησης για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης των επενδυτών στην ελληνική οικονομία και την αποκατάσταση της επενδυτικής βαθμίδας (investment grade) για τη χώρα από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης. Οι δύο αυτοί στόχοι κρίνονται άμεσα αναγκαίοι στη φάση που βρίσκεται η ελληνική Οικονομία, προκειμένου να μην χαθεί το ισχυρό momentum που δίνει η πρόοδος των μεταρρυθμίσεων από την κυβέρνηση και το επενδυτικό ενδιαφέρον που διογκώνεται για την Ελλάδα, σε γενικευμένο περιβάλλον μηδενικών επιτοκίων.

Στο πλαίσιο αυτό, μέχρι τον Ιούνιο του 2020, η κυβέρνηση επιδιώκει συνολικό rebranding του ελληνικού χρηματιστηρίου και της κεφαλαιαγοράς. Η λειτουργία αυτών αποτελεί τον “καθρέφτη” για το πώς λειτουργεί η ελληνική Οικονομία. Και ο καθρέφτης αυτός, μετά δε και την υπόθεση της Folli Follie, πρέπει να γίνει πλήρως διαυγής για τη διεθνή επενδυτική κοινότητα.

Οι εξυγιαντικές παρεμβάσεις θα ξεκινήσουν από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Ζητούμενο είναι η θεσμική θωράκιση της λειτουργίας της μέσω ενός σύγχρονου εσωτερικού κανονισμού, ο οποίος θα προβλέπει ρητά καθήκοντα, χρονοδιαγράμματα και απόδοση ευθυνών για αδράνεια, ελλιπή ή πλημμελή άσκηση των εποπτικών και ελεγκτικών αρμοδιοτήτων της Επιτροπής. Παράλληλα, στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα δοθούν περαιτέρω σημαντικές εξουσίες για τον έλεγχο των εισηγμένων επιχειρήσεων. Πλέον, τα διοικητικά συμβούλια θα παύσουν να βρίσκονται στο απυρόβλητο για την κακοδιαχείριση των επιχειρήσεων που διοικούν. Σημειώνεται ότι ήδη από τα τέλη Νοεμβρίου, με σχετική τροπολογία της κυβέρνησης, προβλέπεται η αποπομπή μελών διοικητικών συμβουλίων, η αντικατάσταση διοικήσεων, αλλά και ο αποκλεισμός από συμμετοχή σε Δ.Σ. άλλων επιχειρήσεων, των μελών διοικητικών συμβουλίων, τα οποία ζημίωσαν με τη δράση τους την επιχείρηση και τους επενδυτές.

Εκσυγχρονισμός εταιρικής διακυβέρνησης

Με το νομοσχέδιο για την κεφαλαιαγορά, η κυβέρνηση στοχεύει στον εκσυγχρονισμό του νομικού πλαισίου εταιρικής διακυβέρνησης για την ενίσχυση του εποπτικού ρόλου του διοικητικού συμβουλίου στις εισηγμένες εταιρείες και την εξασφάλιση επαρκούς ανεξαρτησίας του στη λήψη αποφάσεων. Η αυστηρή εποπτεία για την εμπέδωση επενδυτικής εμπιστοσύνης στο ελληνικό χρηματιστήριο και την κεφαλαιαγορά, θα περιλαμβάνει επίσης τη συστηματικότερη και αποτελεσματικότερη παρακολούθηση των οικονομικών στοιχείων και καταστάσεων των επιχειρήσεων από την Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων, και ιδιαίτερα μέσω της υποβολής των οικονομικών καταστάσεων των εταιρειών σε ηλεκτρονική μορφή.

Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο θα προβλέπει και την προσαρμογή του ελληνικού δικαίου στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς που αφορούν στη σύνταξη του ενημερωτικού δελτίου για την εισαγωγή εταιρείας στο χρηματιστήριο, στην αρχική δημόσια προσφορά, στην τιτλοποίηση και στις εναλλακτικές μορφές επενδύσεων.

Το rebranding της ελληνικής κεφαλαιαγοράς και του χρηματιστηρίου επιχειρείται με φιλοδοξία η Αθήνα να παίξει σημαντικό ρόλο, μετεξελισσόμενη ως ισχυρό κέντρο μιας περιφερειακής αγοράς στην Ευρώπη. Σε σχέση με το ΑΕΠ της χώρας, το ελληνικό χρηματιστήριο είναι από τα μικρότερα της Δυτικής Ευρώπης για να παίξει ουσιαστικό ρόλο στις πανευρωπαϊκές εξελίξεις. Η κεφαλαιοποίησή του κινείται περίπου στο 33% του ΑΕΠ της χώρας, όταν η αντίστοιχη αναλογία σε μέσο ευρωπαϊκό όρο ξεπερνάει το 80%. Στο πλαίσιο αυτό, θα επιδιωχθεί, με αρχή την εξυγίανση, η μεγέθυνση της δυναμικής του ΧΑ μέσω συμμαχιών με άλλα ισχυρά ευρωπαϊκά κέντρα στη βάση κοινών συμφερόντων.Source link