Ικανοποιημένος ο Χορστ Ράιχενμπαχ από τις διαρθρωτικές αλλαγές

 Αθήνα
Ικανοποιημένος από την πρόοδο που έχει συντελεστεί στο σκέλος των διαρθρωτικών αλλαγών μέσα σε λιγότερο από 100 ημέρες δήλωσε ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα Χορστ Ράιχενμπαχ, κατά τη συνάντηση που είχε την Τρίτη με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη.Στο επίκεντρο της συνάντησης των δύο ανδρών βρέθηκαν το ΕΣΠΑ, η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και οι συμβάσεις παραχώρησης για τα μεγάλα έργα υποδομής, αλλά και θέματα σχετικά με την ακρίβεια.

Ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα χαρακτήρισε το υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών κινητήρια δύναμη των διαρθρωτικών αλλαγών.

Ο κ. Χατζηδάκης, από την πλευρά του, τόνισε πως στόχος είναι η χώρα πέρα από τη δημοσιονομική προσαρμογή να αποκτήσει αναπτυξιακή δυναμική.

«Πρέπει να κάνουμε σε λίγους μήνες αυτά που δεν έγιναν επί αρκετά χρόνια» ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε: «Θέλουμε να είμαστε το υπουργείο των διαρθρωτικών αλλαγών. Δουλεύουμε με στοχοδιαγράμματα και χρονοδιαγράμματα. Στόχος είναι η όποια συμφωνία με την τρόικα να μην έχει μόνο τη διάσταση των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής αλλά και τη διάσταση ενός αναπτυξιακού πακέτου. Οι εταίροι μας και η ΕΕ θέλουν να πετύχει το πρόγραμμα γιατί θα είναι και δική τους επιτυχία, αλλά θα είναι πολύ μεγαλύτερη επιτυχία για εμάς και τις οικογένειές μας».

Στη συνάντηση ο υπουργός παρουσίασε στην Ομάδα Δράσης, που έχει συμβουλευτικό ρόλο προς την κυβέρνηση, την πρόοδο που έχει επιτευχθεί το τελευταίο διάστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες συζητήθηκαν η τοποθέτηση συντονιστών για επιμέρους δράσεις του υπουργείου, η υπογραφή της σύμβασης με τον ΟΟΣΑ για την αξιοποίηση της εργαλειοθήκης για τον ανταγωνισμό, η ολοκλήρωση των αποφάσεων για την αδειοδότηση επαγγελμάτων, καθώς και:
Οι διαπραγματεύσεις με τους παραχωρησιούχους για την επανεκκίνηση των αυτοκινητοδρόμων. Στόχος παραμένει να υπάρχει κατ’ αρχήν συμφωνία ως το τέλος του μήνα.
Η απλοποίηση / εκσυγχρονισμός της Αγορανομικής νομοθεσίας που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση.
Η αναθεώρηση του ΕΣΠΑ, για την οποία οι προτάσεις της κυβέρνησης θα υποβληθούν ώς το τέλος του μήνα.
Η διαμόρφωση του Εθνικού Σχεδίου για τη διευκόλυνση των εξαγωγών, σε συνεργασία με Ολλανδούς εμπειρογνώμονες.
Οι αλλαγές στον επενδυτικό νόμο που θα ανακοινωθούν πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα.
Η άρση των εμποδίων για τον ανταγωνισμό για τα οποία το υπουργείο έχει ζητήσει συγκεκριμένες προτάσεις από τους φορείς της αγοράς και τις καταναλωτικές οργανώσεις, ώς το τέλος Σεπτεμβρίου.
Ο κανονισμός λειτουργίας της Ανεξάρτητης Αρχής για τις Δημόσιες Συμβάσεις. Το σχετικό ΠΔ έχει υπογραφεί από τον υπουργό.
Οι υπουργικές αποφάσεις για την παροχή καθολικής υπηρεσίας από τα ΕΛΤΑ και την πολιτική υδάτων στη Β. Ελλάδα που εντάσσονται στο πλάνο αποκρατικοποίησης των ΕΛΤΑ και της ΕΥΑΘ.

Ο κ. Χατζηδάκης επανέλαβε στον κ. Ράιχενμπαχ την ανάγκη συγκρότησης Ελληνικού Αναπτυξιακού Ταμείου, το οποίο εκ των πραγμάτων συνδέεται με το επόμενο ΕΣΠΑ (2014-2020) που υπάρχει κίνδυνος, αν δεν αλλάξουν οι προτάσεις της Κομισιόν που λαμβάνουν υπόψη το επίπεδο ανάπτυξης της χώρας πριν την κρίση, να προβλέπει λιγότερα κονδύλια για την Ελλάδα.

Για το σκοπό αυτό ο κ. Χατζηδάκης θα μεταβεί στις 4 Οκτωβρίου στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου θα έχει διαπραγματεύσεις για το νέο ΕΣΠΑ.

Πηγή: in.gr