Ισχυρό κινεζικό ενδιαφέρον για τα ευρωπαϊκά ομόλογα

Κερδη σημειώνει το ευρώ την Πέμπτη εν μέσω προσδοκιών ότι η Κίνα θα αυξήσει τις αγορές ευρωπαϊκών ομολόγων, περιορίζοντας έτσι τις ανησυχίες για ενδεχόμενη επέκταση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη.

Το ευρώ ανήλθε έως τα 1,4190 δολάρια, σημειώνοντας τα υψηλότερα κέρδη από τις 16 Μαΐου. Στις 23 Μαΐου είχε διολισθήσει μέχρι τα 1,3970 δολάρια, χαμηλότερο επίπεδο από τις 17 Μαρτίου.

Κέρδη σημείωσε και έναντι του ελβετικού φράγκου (+0,4% στα 1,2338 φράγκα), ενώ την Τετάρτη είχε υποχωρήσει στο ιστορικό χαμηλό των 1,2271 φράγκων.

Σύμφωνα με τους Financial Times, ο ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF ή προσωρινός μηχανισμός στήριξης) Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε την Τετάρτη ότι το Πεκίνο «σαφώς ενδιαφέρεται» για την πρώτη δημοπρασία 10ετών ομολόγων ύψους 3 έως 5 δισ. ευρώ που θα κάνει το Ταμείο για τη χρηματοδότηση της Πορτογαλίας στα μέσα Ιουνίου και ότι αναμένει πως η Κίνα θα είναι μεταξύ των αγοραστών.

Ο κ. Ρέγκλινγκ υποστήριξε ότι το έντονο ενδιαφέρον από την Ασία και άλλους διεθνείς επενδυτές υποδηλώνει την ανανέωση της εμπιστοσύνης στο μέλλον του ευρώ, αλλά παραδέχθηκε ότι το κύριο κίνητρο των Ασιατών επενδυτών είναι η αναζήτηση νέων ασφαλών επενδύσεων για να τοποθετήσουν τα αυξανόμενα ταμειακά αποθέματά τους.

«Η Ασία είναι μία περιοχή που έχει χρήματα για να επενδύσει στον υπόλοιπο κόσμο», είπε ο κ. Ρέγκλινγκ, προσθέτοντας: πως «δεν θέλουν να πάνε μόνο σε ένα νόμισμα. Δεν θέλουν να πάνε μόνο σε μία κατηγορία επενδύσεων. Κοιτάζουν σε εμάς και καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι είναι καλό να διαφοροποιήσουν τις τοποθετήσεις τους».