Κέρδη στη Wall Street με το βλέμμα σε εμπόριο και Brexit


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 19:36

Σε ισχυρά εβδομαδιαία κέρδη οδεύουν οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, καθώς οι επενδυτές είναι και πάλι αισιόδοξοι για την έκβαση των εμπορικών διαπραγματεύσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Παράλληλα, παρακολουθούν την επόμενη πράξη στο δράμα του Brexit και την πορεία των εμπορικών διαπραγματεύσεων ΗΠΑ-Κίνας.

Ο βιομηχανικός Dow Jones, που νωρίτερα σημείωνε πτώση, πλέον ενισχύεται 0,72% στις 25,896.07 μονάδες. Ο S&P 500 ενισχύεται 0,67% στις 2.827,62 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq σημειώνει άνοδο 1,04% στις 7.710,09 μονάδες.

Η χθεσινή απόφαση της Βουλής των Κοινοτήτων για παράταση της ημερομηνίας του Brexit τουλάχιστον μέχρι τις 30 Ιουνίου 2019 απομακρύνει τον κίνδυνο ενός “ατυχήματος”, δίνοντας ένα χρονικό περιθώριο στη Βρετανία ώστε με ηρεμία να επεξεργαστεί νέες εναλλακτικές μετά το αλαλούμ των προηγούμενων ημερών. Την Τρίτη η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Τερέζα Μέι γνώρισε άλλη μια ταπεινωτική ήττα καθώς η τροποποιημένη της πρόταση για το Brexit απορρίφθηκε από τους βουλευτές, ενώ την Τετάρτη απορρίφθηκε και η ιδέα για αποχώρηση από την Ε.Ε. χωρίς να υπάρχει προηγουμένως κάποια συμφωνία.

Στο “μέτωπο” των εμπορικών διαπραγματεύσεων ΗΠΑ-Κίνας, ο πρωθυπουργός της Κίνας, Λι Κετσιάνγκ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι μπορεί να επιτευχθεί μια εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ η οποία θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές.

Νωρίτερα σήμερα η Κίνα ενέκρινε ένα νέο νόμο κατά της αναγκαστικής μεταφοράς τεχνολογιών από ξένες επιχειρήσεις, διευκολύνοντας έτσι τις διαπραγματεύσεις με την Ουάσινγκτον η οποία έχει διαμαρτυρηθεί έντονα για το γεγονός ότι αμερικανικές εταιρείες αναγκάζονται να παραδίδουν πολύτιμη τεχνολογία ως αντάλλαγμα για να δραστηριοποιούνται στην Κίνα.

Στα μάκρο της ημέρας, μικρή αύξηση κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή των ΗΠΑ το Φεβρουάριο, με τη μεταποιητική δραστηριότητα ωστόσο να υποχωρεί για δεύτερο διαδοχικό μήνα, όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Federal Reserve.

Ειδικότερα, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε μόλις 0,1% το Φεβρουάριο από τον προηγούμενο μήνα, χάνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που περίμεναν άνοδο 0,3%.

Η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής είχε βασικό οδηγό τον κλάδο των υπηρεσιών κοινής ωφελείας με άνοδο 3,7%, ενώ ο μεταποιητικός κλάδος, ο οποίος καταλαμβάνει τα τρία τέταρτα της συνολικής βιομηχανικής παραγωγής, κατέγραψε μείωση 0,4%.

Η χρησιμοποίηση της παραγωγικής ικανότητας διολίσθησε στο 78,2% το Φεβρουάριο από 78,3% ένα μήνα νωρίτερα. Οι αναλυτές περίμεναν να ενισχυθεί στο 78,4%.

Παράλληλα, τα στοιχεία που ανακοίνωσε η New York Fed έδειξαν ότι η δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου στη Νέα Υόρκη επιβράδυνε αισθητά τον Μάρτιο, με τον σχετικό δείκτη Empire State της New York Fed να διολισθαίνει στις 3,7 μονάδες από 8,8 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.

Αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο σε διάστημα σχεδόν δύο ετών. Σημειώνεται ότι οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Econoday τοποθετούσαν τον δείκτη στις 10 μονάδες.

Από την αγορά εργασίας τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας έδειξααν ότι οι ανοιχτές θέσεις εργασίας έφτασαν τις 7,58 εκατ. τον Ιανουάριο.  Αυτό είναι το τρίτο υψηλότερο επίπεδο που έχει ποτέ καταγραφεί.

Τέλος, βελτιώθηκε περαιτέρω τον Μάρτιο η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της έρευνα του University of Michigan.

Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ενισχύθηκε στις 97,8 μονάδες από 98,3 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που τοποθετούσαν τον δείκτη στις 95 μονάδες σε δημοσκόπηση του MarketWatch.Source link