Κίνδυνος να χάσουν τις 100 δόσεις όσοι πλήρωναν ήδη την παλιά ρύθμιση με πάγια εντολή

Τέλος του μηνός και νέα ταλαιπωρία στις τράπεζες για πληρωμές φόρων και δόσεων, και ειδικά για όσους είχαν ρύθμιση που την πλήρωναν ως τώρα με πάγια εντολή μέσω τραπέζης, καθώς σήμερα (τελευταία εργάσιμη του Νοεμβρίου για πληρωμές στην εφορία) αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να δουν τα χρήματα με τα οποία υπολόγιζαν να πληρώσουν από Δευτέρα την πρώτη από τις 100 δόσεις, να… «κάνουν φτερά».

Εξασφαλίστε την περιουσία σας

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις σχεδόν 30.000 αιτήσεις που έγιναν από την Δευτέρα το βράδυ για υπαγωγή στη νέα ρύθμιση με τις 100 δόσεις, περίπου 10.000 τις έκαναν οφειλέτες που είχαν ήδη παλαιά ρύθμιση και ζήτησαν να την μεταφέρουν στην καινούργια για να πληρώνουν λιγότερα κάθε μήνα.

Περίπου 20.000 οφειλέτες έκαναν την αίτηση την Τετάρτη και την Πέμπτη, με αποτέλεσμα να πρέπει να πληρώσουν την πρώτη δόση την 1η Δεκεμβρίου, εντός δηλαδή τριών εργάσιμων ημερών, αλλιώς η αίτηση που έκαναν στο Taxisnet θα βγει άκυρη.

Το πρόβλημα όμως εντοπίζεται κυρίως σε  όσους είχαν παλαιά «πάγια» ρύθμιση με τις 12 δόσεις (του ν.4152/2013) και είχαν δώσει «πάγια εντολή» στην τράπεζα για άμεση εξόφληση.

Επειδή όμως:

α) η ρύθμιση για τις 100 δόσεις άργησε πολύ να ανοίξει (φτάσαμε στα τέλη του μήνα),

β) οι δύο τελευταίες εργάσιμες ημέρες του μήνα συμπίπτουν με το σαββατοκύριακο (29-30 Νοεμβρίου)

γ) σήμερα είναι η τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα,

δ) οι τράπεζες δεν γνωρίζουν ποιος έκανε ήδη την ρύθμιση για τις 100 δόσεις και ποιος όχι,

για τους λόγους αυτούς, σήμερα θα εκτελεστούν μαζικά οι πληρωμές που είχαν δρομολογηθεί για την παλαιά «πάγια» ρύθμιση, που έχει στην ουσία λήξει, νωρίτερα δηλαδή από τη ημερομηνία πληρωμής της α΄ δόσης της νέας ρύθμισης με τις 100 δόσεις (1η Δεκεμβρίου για τους περισσότερους που εκαναν αίτηση ως τώρα).

Τι σημαίνει αυτό;

Ότι πολλοί δεν θα βρουν την Δευτέρα τους λογαριασμούς τους τα χρήματα που υπολόγιζαν ότι θα έχουν για να πληρώσουν την α΄δόση από τις «100», γιατί τα χρήματα αυτά θα έχουν πάει για να πληρωθεί η παλιά ρύθμιση!

Και καθώς πολλοί πρέπει σήμερα, τέλος του μηνός, να πληρώσουν και πολλές άλλες υποχρεώσεις τους (τρέχουσες οφειλές για ΕΝΦΙΑ, φόρους εισοδήματος, τέλη κυκλοφορίας, ενοίκια, δόσεις κλπ) ενδεχομένως να βρουν πως δεν έχουν  πια άλλα λεφτά στην τράπεζα για να πληρώσουν την Δευτέρα, έστω κι αν … πληρώνονται  σήμερα!

Στην πράξη, πιο σοβαρό πρόβλημα θα έχουν όσοι, μαζί με το υπόλοιπο από την παλαιά ρύθμιση που είχαν, έβαλαν στις 100 δόσεις και κάποιες νέες οφειλές (πχ 1η δόση από ΕΝΦΙΑ). Για αυτούς εκδόθηκε νέα ταυτότητα οφειλής αλλά τα λεφτά τους θα πάνε για πληρωμή στην παλαιά ταυτότητα οφειλής που είχαν ως τώρα. Άρα αν περάσει η Δευτέρα και δεν έχουν άλλα λεφτά, κινδυνεύουν να φανεί ότι δεν πλήρωσαν για τη νέα ρύθμιση με τις 100 δόσεις και να την χάσουν! Η ΓΓΔΕ μπορεί εκ των υστέρων, όταν διαπιστώσει το πρόβλημα, να θεωρήσει «έγκυρη» και την λάθος πληρωμή, αλλά ο φορολογούμενος δεν θα πάρει λεφτά πίσω και θα πρέπει να τρέχει στις ΔΟΥ για να ζητήσει να του γίνει συμψηφισμός.

Και οι υπόλοιποι όμως, διατηρούν μεν την ίδια ταυτότητα οφειλής που είχαν και όταν πλήρωναν την παλαιά ρύθμιση, αλλά αντί να πληρώσουν  σήμερα πχ  50 ευρώ ως 1η από τις 100 δόσεις που ζήτησαν, η τράπεζα θα δώσει στο Δημόσιο πολύ μεγαλύτερη δόση, όσο πλήρωναν δηλαδή μέχρι και τον προηγούμενο μήνα (πχ 250 ευρώ).

Η μόνη λύση στο πρόβλημα είναι έτσι είτε να σπεύσουν από νωρίς το πρωί της Παρασκευής στις τράπεζες όσοι έχουν  λόγο να φοβούνται ότι τα λεφτά τους θα κάνουν φτερά πριν την Δευτέρα για να ζητήσουν να μην εκτελεστεί ξανά η πάγια εντολή, είτε αν δεν προλαβαίνουν να γίνει αυτό αυθημερόν να κάνουν ολική ανάληψη του υπολοίπου τους, για να μην βρει χρήματα για να τα «σηκώσει» η Τράπεζα, από το μεσημέρι και μετά που συνήθως γίνονται ηλεκτρονικά οι πληρωμές αυτές με πάγια εντολή (ανάλογα και με το τι σύστημα εφαρμόζει το κάθε πιστωτικό ίδρυμα).