Κίνδυνο επιβράδυνσης αντιμετωπίζει η κινεζική οικονομία, αναφέρει το ΔΝΤ

 Η κινεζική οικονομία αντιμετωπίζει σημαντικούς κινδύνους επιβράδυνσης, τονίζεται στην ετήσια έκθεση του ΔΝΤ, την οποία επικαλείται το Bloomberg. Η έκθεση σημειώνει ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου βασίζεται υπερβολικά στις επενδύσεις και καλεί την ηγεσία της χώρας να ενισχύσει την κατανάλωση.
«Οι Aρχές έχουν σηκώσει το πόδι από το φρένο, αλλά δεν έχουν πατήσει ακόμη αρκετά το γκάζι» δήλωσε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάσκεψης με δημοσιογράφους ο Μάρκους Ροντλάουερ, επικεφαλής της ομάδας του ΔΝΤ για την Κίνα.

Το ΔΝΤ προβλέπει ότι το ΑΕΠ της Κίνας θα αυξηθεί 8% το 2012 και 8,5% το 2013. Ο πληθωρισμός προβλέπεται να διαμορφωθεί από 3% έως 3,5% φέτος και από 2,5% έως 3% το 2013.

Αν και η οικονομία «φαίνεται να βρίσκεται σε μία διαδικασία ομαλής προσγείωσης», η επίτευξή της αποτελεί μία μεγάλη πρόκληση, αναφέρει η έκθεση, ενώ προσθέτει: « Η Κίνα είναι σε κατάλληλη θέση να απαντήσει με δύναμη, αν χρειασθεί, σε μία επιδείνωση του εξωτερικού περιβάλλοντος, ιδιαίτερα μέσω της δημοσιονομικής πολιτικής».

Καθώς οι εξαγωγές της Κίνας επιβραδύνθηκαν, οι αρχές της χώρας επέτρεψαν την υποτίμηση του γουάν φέτος κατά 1,4% έναντι του δολαρίου μετά από την ανατίμησή του κατά 4,7% το 2011.

Το ΔΝΤ επαναλαμβάνει την εκτίμησή του ότι το κινεζικό νόμισμα, το γιουάν, είναι «μέτρια» υποτιμημένο, κάτι που αμφισβητεί η Κίνα.

Πηγή: banknews.gr