Κίνδυνο χρεοκοπίας Ελλάδας και ΗΠΑ βλέπει η Fitch

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch ανακοίνωσε ότι θα αντιμετωπίσει ενδεχόμενη εθελοντική μετακύλιση της λήξης ελληνικών τίτλων σαν χρεοκοπία και θα υποβαθμίσει αναλόγως την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.

Ο οίκος Fitch θα αντιμετωπίσει μία τέτοια ανταλλαγή ομολόγων (παλαιών με νέα) ή ενδεχόμενη εθελοντική μετακύλιση χρέους σαν χρεοκοπία και θα υποβαθμίζει την αξιολόγηση της Ελλάδας σε ανάλογη βαθμίδα, δήλωσε ο Αντριου Κόλκαχουν, επικεφαλής του τμήματος αξιολόγησης κρατικών ομολόγων της Fitch για την περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού σε συνέδριο στη Σιγκαπούρη, μεταδίδει το Reuters.

Πριν από έναν μήνα ο οίκος Fitch υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας κατά τρεις βαθμίδες, σε “B+”, και προειδοποίησε ότι ενδέχεται να ακολουθήσει και νέα υποβάθμιση, σε μη επενδυτική κατηγορία (junk), λέγοντας ότι η παράταση της διάρκειας υπαρχόντων ομολόγων θα εκληφθεί ως χρεοκοπία.

Η Standard and Poor’s υποβάθμισε στο “CCC” από “B” την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας στις 13 Ιουνίου και προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε απόπειρα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους θα θεωρηθεί χρεοκοπία.

Για τον οίκο Moody’s, η Ελλάδα βρίσκεται στη βαθμίδα “Caa1”, γεγονός που υποδηλώνει ότι η πιθανότητα χρεοκοπίας εντός τριών έως πέντε ετών είναι 50%.

Ως προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο κ. Κόλκαχουν επανέλαβε ότι ο οίκος ενδέχεται να θέσει την πιστοληπτική ικανότητα του αμερικανικού ομοσπονδιακού κράτους σε παρακολούθηση για πιθανή υποβάθμιση (watch negative), εάν το αμερικανικό Κογκρέσο δεν αυξήσει το ανώτατο όριο δανεισμού της ομοσπονδιακής κυβέρνησης μέχρι τις 2 Αυγούστου, ενώ συμπλήρωσε πως αν η αμερικανική κυβέρνηση δεν καταφέρει να πληρώσει τα τοκομερίδια που πρέπει να πληρώσει στις 15 Αυγούστου, τότε η Fitch θα θέσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας στην κατηγορία της περιορισμένης χρεοκοπίας (restricted default). Ωστόσο, ο οίκος θεωρεί ότι είναι πολύ πιθανό να υπάρξει συμφωνία για την αύξηση του πλαφόν και ότι η υποβάθμιση θα αποφευχθεί.