Κακοκαιρία: Αναμένονται χιονοπτώσεις – ίσως και στο κέντρο της Αθήνας


Επέλαση του χιονιά τις επόμενες ώρες σύμφωνα με την ΕΡΤ, ενώ υπάρχει περίπτωση να πέσουν χιόνια τις επόμενες μέρες στην Αττική, στα βόρεια προάστια και στο κέντρο της Αθήνας.

 

Το σκηνικό του καιρού όμως έχει ξεκινήσει να αλλάζει ήδη από χτες, καθώς οι θερμές αυτές αέριες μάζες συγκρούονται με τις πολύ ψυχρές που έχουν καταλάβει μεγάλο μέρος της Βόρειας και Κ. Ευρώπης, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται διαδοχικά χαμηλά βαρομετρικά, τα οποία θα κατευθύνονται προς τη χώρα μας, φέρνοντας έτσι αλλεπάλληλες κακοκαιρίες, με τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα πεδινά και χιόνια όχι μόνο στα ορεινά, αλλά και σε χαμηλά υψόμετρα της κεντρικής και βόρειας χώρας, παγετό και ισχυρούς βοριάδες, οι οποίοι θα κάνουν ακόμα πιο έντονη την αίσθηση του κρύου.

Σύμφωνα με τη μετεωρολόγο της ΕΡΤ: «Έτσι λοιπόν, τα τοπικά έντονα φαινόμενα που έπληξαν χτες τα δυτικά, σήμερα θα επηρεάσουν σταδιακά τη βόρειας, ανατολική και νότια χώρα κατά τόπους, με βροχές, καταιγίδες, τοπικά έντονες στη Θράκη και το Α. Αιγαίο από το απόγευμα, ενώ δεν αποκλείεται και την Αττική να επικρατήσουν τις αμέσως επόμενες ώρες ζώνες καταιγίδων, οι οποίες θα δώσουν κατά τόπους και κατά διαστήματα πρόσκαιρα ισχυρά φαινόμενα, από τα νοτιοδυτικά προς τα βορειοανατολικά.

Τα έντονα φαινόμενα θα επιμείνουν αύριο το πρωί στο Α. Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα, με εξασθένηση από το μεσημέρι, ενώ στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα παρουσιάσει σχετική βελτίωση. Το αξιοσημείωτο όμως, θα είναι η απότομη και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας από βορρά προς νότο, η οποία θα είναι της τάξης άνω των 10-12 βαθμών σε σχέση με τις σημερινές…! Το κρύο θα γίνει ιδιαίτερα αισθητό, καθώς θα συνοδεύεται από θυελλώδεις βοριάδες, έως 8 πιθανόν και 9 μποφόρ τοπικά στο Α. Αιγαίο. Χιόνια θα πέσουν στα βόρεια ορεινά και ημιορεινά.

Νέα κακοκαιρία αναμένεται να πλήξει μεγάλο μέρος της χώρας το διήμερο Πέμπτη – Παρασκευή, ενώ το ερχόμενο Σαββατοκύριακο θα πέσει κι άλλο η θερμοκρασία και θα κυμανθούμε πλέον σε επίπεδα κάτω από τα κανονικά για την εποχή, με τη βόρεια χώρα πιθανώς να μπαίνει σε ολικό παγετό και θερμοκρασίες υπό το μηδέν όλο το 24ωρο…»

Έτσι, χιόνια θα έχουμε μέχρι και στα ορεινά της Κρήτης, αλλά και σε ημιορεινές ή και πεδινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας, ενώ δεν αποκλείεται να χιονίσει και μέσα στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στα βόρεια προάστια ή ίσως και στο κέντρο της Αθήνας, σύμφωνα με την Πάττυ Σπηλιωτοπούλου πάντα.

Αυτό, βέβαια, θα εξαρτηθεί όμως από την τροχιά που τελικά θα ακολουθήσουν αυτά τα βαρομετρικά χαμηλά, η οποία θα είναι πιο ξεκάθαρη στα επόμενα «τρεξίματα» των καιρικών μοντέλων.Source link