Κεντρικό ρόλο αναθέτει στην ΕΚΤ η Κομισιόν για την τραπεζική εποπτεία

Βρυξέλλες, Βέλγιο
Τις προτάσεις της Κομισιόν για την τραπεζική ενοποίηση θα παρουσιάσει την Τετάρτη ο Ζοζέ Μπαρόζο και στο επίκεντρο είναι ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία θα μπορεί να ελέγχει 6.000 τράπεζες στην Ευρωζώνη, εκ των οποίων οι 2.000 περίπου είναι στη Γερμανία.
Ο κ. Μπαρόζο θα παρουσιάσει τις προτάσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και παράλληλα θα εκφωνήσει ενώπιον των ευρωβουλευτών την ετήσια ομιλία του για την «Κατάσταση της Ένωσης» (State of the Union).

Σύμφωνα με «Το Βήμα», το προσχέδιο που διέρρευσε στον ιταλικό Τύπο προβλέπει μεγάλη ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της ΕΚΤ, με βάση τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον περασμένο Ιούνιο, όπου είχε αποφασιστεί η δημιουργία ενός κοινού επόπτη του τραπεζικού τομέα ως κομμάτι μίας ευρύτερης συμφωνίας βάσει της οποίας ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα μπορεί να δανείζει απευθείας τις ευρωπαϊκές τράπεζες.
Η ΕΚΤ θα αναλάβει τα νέα της καθήκοντα από την 1η Ιουλίου 2013, ενώ θα μπορεί να τα ασκήσει με απόλυτη ευχέρεια από τις αρχές του 2014. Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένεται να δημιουργηθεί εντός της δομής της ΕΚΤ μία υπηρεσία που θα ασκεί τον εποπτικό έλεγχο ώστε να μην συγχέεται με τις αρμοδιότητες της τράπεζας στον νομισματικό τομέα.
Η ευρωτράπεζα θα μπορεί να διενεργεί επιτόπιους ελέγχους (spot checks) και να ανακαλεί τις άδειες λειτουργίας τραπεζικών ιδρυμάτων, εφόσον το κρίνει σκόπιμο.

Τα «αγκάθια» όμως, στα οποία αναμένεται να υπάρξει έντονη αντίδραση και από το Βερολίνο, αφορά την έκταση των νέων εξουσιών της ΕΚΤ.

Το αρχικό προσχέδιο αναφέρει ότι η ΕΚΤ θα έχει δικαίωμα «να ασκεί εποπτικό ρόλο σε όλες τις τράπεζες» της Ευρωζώνης, δηλαδή θα ελέγχει περίπου 6.000 πιστωτικά ιδρύματα, εκ των οποίων περίπου 2.000 έχουν έδρα τη Γερμανία. Σημειώνεται ότι το 90% των αξιών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο συγκεντρώνεται σε περίπου 200 τράπεζες.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε έχει ήδη εκφράσει τις αντιρρήσεις του Βερολίνου, καθώς η κυβέρνηση Μέρκελ θα ήθελε να γλιτώσουν από τις δαγκάνες της ΕΚΤ οι περιφερειακές γερμανικές τράπεζες (Landenbanks).
Επιπλέον, το προσχέδιο του αρμόδιου επιτρόπου της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ, προβλέπει ότι ο εποπτικός ρόλος της ΕΚΤ θα αφορά και σε τραπεζικά ιδρύματα εκτός Ευρωζώνης, κάτι που αναμένεται να προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Βρετανίας. Οι τράπεζες των χωρών αυτών θα πρέπει να υπογράψουν συμφωνίες συνεργασίας με την ΕΚΤ ώστε να μπορεί εκείνη να διενεργεί ελέγχους.
Πηγή: in.gr