Κοινό έδαφος για την έξοδο από την κρίση της Ευρωζώνης αναζητούν οι «4» στη Ρώμη

Οι ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας θα επιχειρήσουν να βρουν κοινό έδαφος στη Ρώμη την Παρασκευή, προκειμένου να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα.

Το κόστος δανεισμού σε Ισπανία και Ιταλία έχει υποχωρήσει οριακά, εν μέσω προσδοκιών ότι θα υπάρξουν κάποιες πρωτοβουλίες στη Σύνοδο Κορυφής στις 28-29 Ιουνίου.

Στόχος της συνάντησης της Παρασκευής, που θα ξεκινήσει στις 3 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος,μ είναι η εξεύρεση τρόπων για την επίτευξη της δημοσιονομικής και της τραπεζικής ένωσης στην Ευρωζώνη, ενώ δεν αποκλείεται να βρει την ευκαιρία η Ισπανία να ζητήσει επίσημα βοήθεια ύψους έως 100 δισ. ευρώ για τις τράπεζές της.

Όσον αφορά τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, αναμένεται να αντισταθεί στις πιέσεις του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Μόντι, του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ και του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι για λιγότερο αυστηρές δημοσιονομικές πολιτικές και προτάσεις όπως ή έκδοση κοινών ευρωομολόγων, για την οποία όπως είπε πρόσφατα και ο Γάλλος πρωθυπουργός, θα πρέπει να περάσουν πολλά χρόνια για να γίνει πράξη.

«Έχουμε μία εβδομάδα να σώσουμε την Ευρωζώνη»

Την ίδια ώρα, αίσθηση προκάλεσε η δραματική προειδοποίηση του οικοδεσπότη της μίνι-Συνόδου Κορυφής, Μ. Μόντι, ότι οι συνέπειες μιας αποτυχίας της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ μπορεί να είναι «αποκαλυπτικές», μιλώντας για μία «πιθανή δίνη θανάτου», της οποίας τα αποτελέσματα μπορεί να είναι περισσότερο πολιτικά και λιγότερο οικονομικά.

Μιλώντας σε ξένες εφημερίδες πριν από τη μίνι Σύνοδο προετοιμασίας της Συνόδου Κορυφής στη Ρώμη την Παρασκευή -με τη συμμετοχή Μόντι, Μέρκελ, Ολάντ και Ραχόι-, ο Ιταλός πρωθυπουργός είπε ότι υπάρχει περιθώριο μιας εβδομάδας, προκειμένου να σωθεί η Ευρωζώνη.

Πρόσθεσε ότι οι «4» της Ευρωζώνης εργάζονται πάνω σε ένα σχέδιο που έχει ως στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης της «μόλυνσης» από την κρίση χρέους, ενώ ικανοποιεί και την άρνηση της Γερμανίας να επιβάλει κυρώσεις για οικονομική ανευθυνότητα.

Το σχέδιο, είπε, είναι ένα από τα «απολύτως απαραίτητα» που πρέπει να συμφωνηθούν στη Σύνοδο Κορυφής.

ΔΝΤ: Σε …κρίσιμο σημείο η κρίση

Από την πλευρά του, το ΔΝΤ, σε έκθεσή του, αμφισβήτησε τον τρόπο με τον οποίο η Ευρωζώνη προσπαθεί να επιλύσει την κρίση, επικρίνοντας παράλληλα τους όρους της επικείμενης διάσωσης των ισπανικών τραπεζών.

Το ΔΝΤ ζητά να υπάρξει «ισχυρή δέσμευση» στη Νομισματική Ένωση ΟΝΕ, καθώς η κρίση στην Ευρωζώνη έχει φθάσει σε «κρίσιμο σημείο».

Σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ, παρά τα έκτακτα μέτρα που έχουν ληφθεί σε πολλές χώρες της Ευρωζώνης, η αναστάτωση παραμένει, «προκαλώντας ερωτήματα ακόμη και για την βιωσιμότητα της ίδιας της Νομισματικής ¨Ενωσης».

Η λύση που προτείνει το ΔΝΤ για να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη προς την Ευρωζώνη είναι να προχωρήσει η τραπεζική ένωση, να ενεργοποιηθεί περισσότερο η ΕΚΤ και να αναληφθεί, σε ένα βαθμό, από κοινού το χρέος των χωρών της Ευρωζώνης.

Ζήτημα ημερών το ισπανικό αίτημα για βοήθεια

Το αίτημα για βοήθεια από την Ευρωζώνη θα υποβληθεί «αμέσως», δήλωσε την Παρασκευή ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος, στο Λουξεμβούργο, λίγο πριν από την έναρξη των συνομιλιών των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ Ecofin, τονίζοντας ότι θα προβεί στην ενέργεια αυτή αμέσως μόλις επιστρέψει στη Μαδρίτη.

«Όπως είπα χθες, αυτό θα γίνει αμέσως. Μόλις επιστρέψω στη Μαδρίτη, η επιστολή με την οποία θα ζητούμε βοήθεια θα είναι έτοιμη να σταλεί αμέσως», είπε.

Όπως ανέφερε ακόμα ο Ισπανός υπουργός, η πιθανότητα να δοθεί δάνειο απευθείας στις ισπανικές τράπεζες και όχι μέσω της κυβέρνησης, «είναι μια επιλογή που βρίσκεται στο τραπέζι».

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το , οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης Εurogroup συμφώνησαν άτυπα να χρησιμοποιηθεί ο EFSF για την ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών και να αναλάβει αργότερα τα δάνεια ο ESM, όταν τεθεί σε λειτουργία.

«Αυτό συμφωνήθηκε άτυπα, γιατί δεν υπάρχει ακόμα επίσημο αίτημα από την Ισπανία», φέρεται να είπε Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Πηγή: banknews.gr