Κομισιόν εναντίον 13 μεγάλων τραπεζών

Στο … μικροσκόπιο των ρυθμιστικών αρχών της Ε.Ε. μπαίνουν 13 μεγάλες τράπεζες, οι οποίες κατηγορούνται ότι έδρασαν ως καρτέλ παραβιάζοντας τους αντιμονοπωλιακούς κανόνες στην αγορά των CDS.
Οι τράπεζες που θα ερευνηθούν είναι οι Bank of America Merrill Lynch, Barclays, Bear Stearns, BNP Paribas, Citigroup, Morgan Stanley, Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBC, JPMorgan, RBS και UBS.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκτός από τις τράπεζες θα ελεγχθούν επίσης η ISDA (η αρμόδια επιτροπή για τα swaps και τα παράγωγα) και η Markit (εταιρεία συλλογής οικονομικών στοιχείων) για το αν επέτρεπαν σε άλλες πηγές να συλλέξουν στοιχεία για την εν λόγω αγορά των CDS.
Εάν διαπιστωθεί ότι αυτοί οι φορείς απέκλειαν με κάποιο τρόπο άλλους φορείς, τότε εντοπίζονται μονοπωλιακές πρακτικές οι οποίες πρέπει να τιμωρηθούν.

Διεθνείς αναλυτές προειδοποιούν πάντως ότι υπάρχουν έντονες μονοπωλιακές τάσεις, οι οποίες μάλιστα έχουν αυξηθεί δραματικά το τελευταίο διάστημα.
Η αγορά των CDS είναι πολύ μεγάλης αξίας, καθώς πρόκειται για μία πιο ρευστή αγορά από τα ομόλογα, αλλά δεν έχουν γίνει αυτά που θα έπρεπε να έχουν γίνει από το 2008 όταν οι τράπεζες δεν είχαν και πολλά να διαπραγματευτούν στη συγκεκριμένη αγορά. Όπως επισημαίνουν αναλυτές, η αγορά των ασφαλίστρων κινδύνου είναι η πιο ρευστή αγορά ασφαλειών στον κόσμο και χρησιμοποιείται από εξεζητημένους επενδυτές.
Παραμένει δε εξαιρετικά συγκεντρωμένη, γεγονός που καθίσταται σαφές από το γεγονός και μόνο ότι οι τρεις όμιλοι JPMorgan Chase, Bank of America και Citibank, κατέχουν περισσότερο από το 19% της παγκόσμιας αγοράς η καθεμία χωρίς να υπάρχει καμία τάση μείωσης.

Οι κινήσεις της Κομισιόν γίνονται μετά από διετή έρευνα στις τράπεζες που ενεργούν ως dealers στην αγορά CDS για το αν έδιναν τις περισσότερες πληροφορίες για τις τιμές, τους δείκτες και άλλα σχετικά στοιχεία μόνο στη Markit.

Ειδικότερα, οι ρυθμιστικές αρχές άρχισαν τις έρευνες τους τον Απρίλιο του 2011 για να εξετάσουν εάν ένας αριθμός επενδυτικών τραπεζών χρησιμοποίησαν την εταιρεία παροχής δεδομένων για την αγορά των CDS, Markit, για να αποκτήσουν τον έλεγχο της εξέλιξης συγκεκριμένων πλατφορμών διαπραγμάτευσης CDS. Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι τράπεζες ίσως το έκαναν μέσω συνομωσίας ή κατάχρησης μίας πιθανής συλλογικής κυριαρχίας.
Σημειώνεται τέλος πως η Κομισιόν επίσης εξετάζει εάν οι τράπεζες έχουν δράσει συντονισμένα στη διαμόρφωση των επιτοκίων αναφοράς Libor και Euribor, αν και η έρευνα για τα CDS βρίσκεται σε πιο προχωρημένο στάδιο.

Πηγή: Imerisia.gr