Κριτική του ΔΝΤ στον χειρισμό της κρίσης από την Ευρωζώνη

Βρυξέλλες
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αμφισβήτησε τον τρόπο με τον οποίο η Ευρωζώνη προσπαθεί να επιλύσει την κρίση, επικρίνοντας παράλληλα τους όρους της επικείμενης διάσωσης των ισπανικών τραπεζών.

Το ΔΝΤ ζητά να υπάρξει «ισχυρή δέσμευση» στην νομισματική ένωση, καθώς η κρίση στην Ευρωζώνη έχει φθάσει σε «κρίσιμο σημείο».

Σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ, παρά τα έκτακτα μέτρα που έχουν ληφθεί σε πολλές χώρες της Ευρωζώνης, η αναστάτωση παραμένει, «προκαλώντας ερωτήματα ακόμη και για την βιωσιμότητα της ίδιας της νομισματικής ένωσης».

«Το δημοσιονομικό και οικονομικό περιβάλλον εξακολουθεί να επιδεινώνεται. Οι επενδυτές δεν διαθέτουν τα κεφάλαιά τους στις χώρες που τα χρειάζονται περισσότερο, μεταφέροντάς τα σε πιο ασφαλή μέρη», ενώ παράλληλα οι ασφάλειες έχουν ανέλθει σε ύψη ρεκόρ.

Η λύση που προτείνει το ΔΝΤ για να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη προς την Ευρωζώνη είναι να προχωρήσει η τραπεζική ένωση, να ενεργοποιηθεί περισσότερο η ΕΚΤ και να αναληφθεί, σε ένα βαθμό, από κοινού το χρέος των χωρών της Ευρωζώνης.

«Αμεση προτεραιότητα είναι να υπάρξει συμπαγής δράση προς την κατεύθυνση της τραπεζικής ένωσης» σημειώνεται στην έκθεση του ΔΝΤ.

Επίσης, αναφέρεται ότι πρέπει «να εισαχθεί μια περιορισμένη μορφή ενοποίησης του χρέους, με κατάλληλους όρους και προϋποθέσεις», καθώς αυτό θα μπορούσε «να παρέχει ένα ενδιάμεσο στάδιο προς τη δημοσιονομική ένωση και την από κοινού ανάληψη του ρίσκου».

Ακόμη, ζητείται περισσότερη δράση από την ΕΚΤ. «Η πτώση του πληθωρισμού δίνει στην ΕΚΤ την ευκαιρία να μειώσει τα επιτόκια, σηματοδοτώντας με τον τρόπο αυτό ότι μένει σταθερή στην πολιτική των διευκολύνσεων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα» σημειώνεται στην έκθεση.

Το ΔΝΤ ζητά επιπλέον από την ΕΚΤ να εξασφαλίσει ότι η νομισματική στήριξή της φθάνει παντού στην Ευρώπη και ότι θα υπάρχει άφθονη ρευστότητα για τις τράπεζες, υπό ευέλικτους όρους.

Επικρίσεις για το ζήτημα της Ισπανίας

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, συναντήθηκε με αξιωματούχους της Ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο, την ώρα που η Ελλάδα επιδιώκει να επαναδιαπραγματευθεί τους όρους του μνημονίου και η Ισπανία ετοιμάζεται να υποβάλει επίσημο αίτημα για την στήριξη των τραπεζών της, ενώ αντιμετωπίζει, μαζί με την Ιταλία, αυξανόμενα κόστη δανεισμού.

Σε συνέντευξη Τύπου, η Κρ.Λαγκάρντ επέκρινε το σχέδιο για τη διάσωση του τραπεζικού συστήματος της Ισπανίας, μέσω δανείων προς την κυβέρνηση της Μαδρίτης.

Το σχέδιο αυτό έχει προκαλέσει ανησυχίες στις χρηματαγορές, αφού αναμένεται ότι θα αυξήσουν το χρέος της χώρας.

Το δάνειο που θα χορηγήσει η Ευρωζώνη στην Ισπανία πρέπει να εγκριθεί στην επόμενη συνάντηση του Eurogroup, στις 9 Ιουλίου, τόνισε ο επίτροπος Όλι Ρεν. Το επίσημο αίτημα της Ισπανίας αναμένεται έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Πηγή: In.gr