Κύμα υποβάθμισης του οίκου Moody’s σαρώνει 28 ισπανικές τράπεζες

Μαδρίτη
Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s υποβάθμισε από μία έως και τέσσερις βαθμίδες την πιστοληπτική ικανότητα 28 ισπανικών τραπεζών, λίγες ώρες μετά το επίσημο αίτημα της Μαδρίτης για οικονομική ενίσχυση από την ευρωζώνη.

Η ισπανική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει την Πέμπτη πως οι τράπεζές της θα έχουν ανάγκη βοήθειας 62 δισ. ευρώ το μέγιστο, ενώ η ευρωζώνη έχει προτείνει να διατεθεί το ποσό των 100 δισ. ευρώ.

Στην επιστολή του, ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών επισημαίνει στον επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ότι το τελικό ποσό της οικονομικής βοήθειας θα καθορισθεί σε μεταγενέστερο στάδιο, αλλά θα πρέπει να αρκετό ώστε να καλύψει τις ανάγκες των τραπεζών συν ένα επιπλέον ποσό για τον «κουμπαρά» σε περίπτωση που προκύψουν έκτακτες ανάγκες.

Ακριβώς έντεκα ημέρες πριν ο ίδιος οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης υποβάθμισε τα κρατικά ισπανικά ομόλογα αναφέροντας ότι η διάσωση των τραπεζών θα αυξήσει το δημόσιο χρέος της χώρας.

Στις 13 Ιουνίου ο ίδιος οίκος αξιολόγησης είχε υποβαθμίσει την Ισπανία κατά τρεις βαθμίδες, σε Baa3 από A3, επικαλούμενη την περιορισμένη πρόσβαση της Μαδρίτης στις αγορές, αλλά και την απόφασή της να ζητήσει στήριξη από την Ευρωζώνη για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της, γεγονός που αναμένεται να αυξήσει το χρέος της χώρας.

Πηγή: in.gr