Κ.Χατζηδάκης: Κλειδί για τις επενδύσεις η αλλαγή ρητορικής της τρόικας

Αθήνα
Στο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές απέδωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης την καθυστέρηση που σημειώνεται στην προώθηση των fast track επενδύσεων.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της Ντόρας Μπακογιάννη, ο υπουργός Ανάπτυξης διαβεβαίωσε ότι από πλευράς υπουργείου έχουν προχωρήσει όλες οι απαιτούμενες αποφάσεις, εγκύκλιοι και τα Προεδρικά Διατάγματα σε εφαρμογή του νέου επενδυτικού νόμου, με εξαίρεση ενός μόνο Προεδρικού Διατάγματος και ότι όσα σχέδια υποβάλλονται, αξιολογούνται με ταχύτατες διαδικασίες.
Ο υπουργός παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το εξάμηνο του 2013 υπήρξε αύξηση υποβολής επενδυτικών σχεδίων σε ποσοστό 40% σε σχέση με το 2012. Για όσα την ευθύνη έχει το υπουργείο Ανάπτυξης έχουν όλα αξιολογηθεί.

Από τα 39 σχέδια που έχουν υποβληθεί στην κεντρική υπηρεσία, αξιολογήθηκαν και τα 39. Στις περιφέρειες υποβλήθηκαν 92, εκ των οποίων αξιολογήθηκαν 68 επενδυτικά σχέδια.

«Δεν έχουμε επενδυτική Ανοιξη, αλλά κάτι έχει ξεκινήσει να κινείται με διάφορες εταιρείες που εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους. Αυτό που απομένει είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών που δεν θα γίνει ξαφνικά. Γίνεται βαθμηδόν» δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε:

«Αυτό είναι που εμποδίζει την προσπάθεια στο fast track. Η καθυστέρηση δεν σχετίζεται με το δικό μας ή άλλα υπουργεία, αλλά με την αγορά, με τους ίδιους τους επενδυτές και με το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν. Δεν υπάρχει επενδυτής που θα σας πει ότι κάποια υπηρεσία της δημόσιας διοίκησης τον καθυστέρησε, ψάχνουν τα χρήματα που χρειάζονται για να προωθήσουν τις επενδύσεις τους. Αυτή είναι η δυσκολία.»

Όπως τόνισε ο υπουργός, ο παράγων εμπιστοσύνη είναι αυτή την ώρα ο παράγοντας-κλειδί. «Η κυβέρνηση έχει αυτή την ώρα προχωρήσει τη δημοσιονομική προσαρμογή και μια σειρά διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για να κάνει την οικονομία φιλική, αλλά εμείς ως κυβέρνηση πρέπει να έχουμε κλειστά τα αυτιά μας στις σειρήνες του λαϊκισμού έτσι ώστε να προχωρήσουμε μπροστά. Η αντιπολίτευση πρέπει να δείξει στοιχειώδη ευθύνη και η τρόικα πρέπει από την άλλη πλευρά να υιοθετήσει μια ρητορική στην οποία να υπάρχει η αντανάκλαση εμπιστοσύνης» ανέφερε επίσης ο κ. Χατζηδάκης.

Η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, κάλεσε παρ’ όλα αυτά την κυβέρνηση να επισημαίνει στους αρμόδιους παράγοντες που καθυστερούν, ότι κάθε καθυστέρηση στερεί δουλειά από ανέργους.

Η κ. Μπακογιάννη υπογράμμισε ότι «οι έκτακτες καταστάσεις υποχρεώνουν κυβέρνηση και παράγοντες να λειτουργούν με έκτακτες συνθήκες» και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει «επένδυση με βάση τον νέο νόμο που να έχει προχωρήσει».

Είπε ακόμη ότι ενώ έχουν υποβληθεί 10 προτάσεις για επενδύσεις με τη διαδικασία του fast track, δεν έχει εγκριθεί ακόμη καμία.

«Το τι διαφήμιση έπεσε για το Fast Track, δεν λέγεται. Αλλά ούτε Fast είναι, ούτε Track. Δέκα επενδυτικά σχέδια υπεβλήθησαν, δέκα θεωρητικά αξιολογούνται και κανένα δεν έχει προχωρήσει. Κανένα» είπε η βουλευτής και πρόσθεσε ότι το ερώτημα είναι πότε αυτοί οι άνθρωποι θα μπορέσουν να πάρουν τα χρήματα για να προχωρήσουν τις επενδύσεις.

Η κ. Μπακογιάννη επικαλέστηκε περίπτωση επενδυτικού σχεδίου που έχει υποβληθεί από την Ανοιξη του 2012, αλλά δεν έχουν ακόμα εκδοθεί οι αποφάσεις έγκρισης υπαγωγής στον επενδυτικό νόμο.

«Μπορεί αυτό να ήταν μια συνηθισμένη κατάσταση στο παρελθόν. Αλλά αυτό δεν είναι δυνατό να το αποδεχθούμε σήμερα. Δεν έχει λογική αυτό» είπε η κ. Μπακογιάννη. «Οι μηχανισμοί πρέπει να ευαισθητοποιηθούν. Πρέπει να κατανοήσουν όλοι οι φορείς που έχουν δικαίωμα υπογραφής ότι υπάρχει κόστος από την καθυστέρηση, ότι στο θέμα των επενδύσεων δεν μπορούν να αργοπορούν.

» Το υπουργείο Ανάπτυξης δεν αμφιβάλλω ότι προσπαθεί, αλλά λυπάμαι που το λέω, δεν πιστεύω ότι διάφοροι καρεκλοκένταυροι δεν έχουν τη δυνατότητα να δράσουν με μεγαλύτερη ταχύτητα» είπε η κ. Μπακογιάννη.

Πηγή: In.gr