Λαϊκή Τράπεζα: Σε αναζήτηση 1,8 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση της

Ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλής παραδέχτηκε αργά χθες το βράδυ, μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή του ΡΙΚ “Επωνύμως”, ότι η Λευκωσία μελετά διάφορες επιλογές, μεταξύ των οποίων και προσφυγή στον Μηχανισμό Στήριξης, σε χρόνο που θα επιλέξει η ίδια.

Ο κ. Σιαρλής πρόσθεσε ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν μέχρι τις 30 Ιουνίου. Επισήμανε παράλληλα, για ακόμη μια φορά, ότι κανένας δεν δίδει δάνεια χωρίς όρους.

Διαβεβαίωσε ωστόσο, ότι στο ενδεχόμενο κατά το οποίο η Κύπρος θα ζητήσει στήριξη, οι όροι δεν θα είναι οδυνηροί, όπως, υποστηρίζουν μερικοί, αφού το Δημόσιο Χρέος φθάνει το 71% και το Δημοσιονομικό έλλειμμα το 2013 θα είναι 2,5%, που είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη.

Η επιλογή σύναψης δανείου από τρίτη χώρα δεν είναι απομακρυσμένη, είπε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι αναζητούνται 1,8 δις. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση της Λαϊκής Τράπεζας.

Εξάλλου, στη διάρκεια δείπνου, που διοργάνωσε ο Κυπρο-Ρωσικός Επιχειρηματικός Σύνδεσμος, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι η κυπριακή οικονομία έχει αποδείξει την ικανότητά της να αντιμετωπίζει επιτυχώς τις προκλήσεις, όπως φαίνεται από τις αποδόσεις της στη διάρκεια του τρέχοντος δυσμενούς οικονομικού κλίματος.

Είπε επίσης ότι η Λευκωσία καταβάλλει προσπάθειες και θα πράξει ό,τι μπορεί για να μην αλλάξει το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς για τις εταιρείες στην Κύπρο, η οποία -τόνισε- είναι σε θέση να διαφυλάξει τον εταιρικό φόρο στο 10%.

Πρόσθεσε ότι ένας από τους βασικούς στόχους της κυβέρνησης είναι να διατηρήσει τα πλεονεκτήματα της κυπριακής οικονομίας και να ενισχύσει περαιτέρω την ανταγωνιστικότητά της.

Η έλλειψη κρατικής νομισματικής και συναλλαγματικής πολιτικής μετά την υιοθέτηση του ευρώ, ανέφερε ο κ. Σιαρλή, υπογραμμίζει την ανάγκη για ενίσχυση του ρόλου της συνετής δημοσιονομικής πολιτικής και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Υπενθύμισε ότι ήδη εφαρμόζεται σειρά μέτρων, με στόχο την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης και της προώθησης της απασχόλησης.

Στο μεταξύ σε μείωση του αξιόχρεου δύο κυπριακών τραπεζών κατά μία βαθμίδα, προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, με επίκληση του αυξημένου κινδύνου από το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης υποβάθμισε το αξιόχρεο της Τράπεζας Κύπρου και της Ελληνικής Τράπεζας από Β1 σε Β2, θέτοντας παράλληλα υπό παρακολούθηση τρίτη κυπριακή τράπεζα, τη Λαϊκή, με ενδεχόμενο μείωσης και της δικής της βαθμολογίας.

Σύμφωνα με τον οίκο και οι τρεις τράπεζες διατηρούν ένα κοινό χαρακτηριστικό, τις σημαντικές δραστηριότητες στην Ελλάδα.

Πηγή: imerisia.gr