Μέρκελ και Λαγκάρντ συζητούν τον «ελληνικό γρίφο» στο Βερολίνο

Βερολίνο
Μετά τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, η Γερμανίδα καγκελάριος υποδέχεται την Τετάρτη στο Βερολίνο την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ για να συζητηθούν τα φλέγοντα ζητήματα της κρίσης στην Ευρωζώνη. Η συνάντηση γίνεται με φόντο τις συνομιλίες της Αθήνας με την τρόικα εν όψει της έκθεσης για το ελληνικό πρόγραμμα αλλά και το ζήτημα της Ισπανίας.

Σε δηλώσεις της την Τρίτη, η Κριστίν Λαγκάρντ άφησε ουσιαστικά ανοικτό το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος -ενώ ανέφερε ότι θα χρειαστούν και επιπλέον κινήσεις, πέραν των υπό κατάρτιση μέτρων για τα 11,9 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, η επικεφαλής του ΔΝΤ στάθηκε ιδιαίτερα στο ότι μέρος της λύσης θα πρέπει να είναι και «η αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους».

Όσον αφορά το ζήτημα της Ισπανίας, η Μαδρίτη έχει αφήσει ανοικτό μόνο το ενδεχόμενο να ζητήσει τη βοήθεια της ΕΚΤ για να αποκλιμακωθούν οι πιέσεις στα ομόλογά της. Η ΕΚΤ θα επιδιώξει συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που έχει «ρίξει» στο τραπέζι, κάτι στο οποίο η πρώτη αντίδραση της Λαγκάρντ ήταν θετική.

Όπως και με τη συνάντηση της Άνγκελα Μέρκελ με τον Μάριο Ντράγκι την Τρίτη, Μέρκελ και Λαγκάρντ δεν αναμένεται να κάνουν δηλώσεις από τη γερμανική καγκελαρία.

Πηγή: In.gr