Μήνυμα στην κυβέρνηση από τον Γ. Κωστόπουλο για τους όρους της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών

Σαφές μήνυμα προς την κυβέρνηση για τους όρους της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, απέστειλε ο πρόεδρος της Alpha Bank Γ. Κωστόπουλος από το βήμα της γενικής συνέλευσης των μετόχων της τράπεζας.

Χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες, έθεσε εμμέσως πλην σαφώς το αίτημα της αγοράς για την παροχή κινήτρων στους ιδιώτες μετόχους προκειμένου να συμμετάσχουν στις επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίου.

Όχι για να κερδίσουν, όπως είπε, αλλά για να τους δοθεί και πάλι «η ευκαιρία για να επανακτήσουν μέρος της περιουσίας τους την οποία έχασαν χωρίς δική τους ευθύνη».

Σε σχέση με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, σημείωσε πως «είναι πλέον προφανές ότι θα πρέπει άμεσα να αναληφθούν και πρωτοβουλίες αναπτυξιακού σκοπού, προκειμένου να βελτιωθεί το επιχειρηματικό κλίμα και να αποκατασταθεί η καταναλωτική εμπιστοσύνη, κατά το δυνατόν νωρίτερα».

Η τόνωση της αγοράς μπορεί να επέλθει από την επιστροφή των καταθέσεων στο σύστημα, που θα δώσει τη δυνατότητα χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, από την απορρόφηση πόρων του ΕΣΠΑ και την αξιοποίηση των κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ΕΤΕπ. ανέφερε.

Εξάλλου, ο κ. Κωστόπουλος σημείωσε ότι η επανέναρξη των μεγάλων έργων στη χώρα αποτελεί «κλειδί» για να γυρίσει το κλίμα στην εγχώρια αγορά.

Πάντως, είναι πλέον προφανές ότι θα πρέπει άμεσα να αναληφθούν και πρωτοβουλίες αναπτυξιακού σκοπού, προκειμένου να βελτιωθεί το επιχειρηματικό κλίμα και να αποκατασταθεί η καταναλωτική εμπιστοσύνη, κατά το δυνατόν νωρίτερα, σημείωσε.

Μόνο έτσι, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Alpha Bank, «μπορεί να αρχίσει να αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη, που είναι προϋπόθεση αντιστροφής του κύματος φυγής των καταθέσεων και, εν τέλει, της επανεκκινήσεως της οικονομίας. Μόνο έτσι, θα μπορέσει και το τραπεζικό σύστημα, σε συνθήκες μεγαλύτερης πολιτικής σταθερότητας και θετικών προσδοκιών, να διοχετεύσει ρευστότητα στην οικονομία».

Πηγή: banknews.gr