“Μαστίγιο- Καρότο” από την Εφορία Πηγή:www.capital.gr

Με «μαστίγιο και καρότο» θα περιμένει τους φορολογουμένους το υπουργείο Οικονομικών το Σεπτέμβριο.
Από τη μια ετοιμάζει γενναία κίνητρα φορολογικού χαρακτήρα για όσους επιλέξουν να επενδύσουν στην Ελλάδα και, από την άλλη, ετοιμάζεται να θεσπίσει ένα άκρως αυστηρό πλαίσιο τιμωρίας για όσους πραγματοποιούν σοβαρά αδικήματα φοροδιαφυγής. Με άλλα λόγια, το υπουργείο ετομάζει δώρα για τους επενδυτές και… κελιά για τους φοροφυγάδες.

Έως το τέλος Σεπτεμβρίου το υπουργείο Οικονομικών έχει προγραμματίσει να φέρει στη Βουλή δύο νομοσχέδια. Το πρώτο καταρτίζεται σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης και θα αφορά τα φορολογικά κίνητρα και το δεύτερο καταρτίζεται σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης και αφορά την ποινική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
Ειδικότερα, τα δύο νομοσχέδια που θα έρθουν έως το τέλος του επόμενου μήνα θα προβλέπουν:

Το νέο πλαίσιο φορολογικών κινήτρων για την ενίσχυση των επενδύσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα κίνητρα αυτά θα περιλαμβάνεται η παροχή φορολογικών εκπτώσεων σε όσους πραγματοποιούν επενδύσεις. Στο κείμενο του νομοσχεδίου θα προβλέπονται επακριβώς οι προϋποθέσεις για τη φορολογική πριμοδότηση των επενδύσεων, προκειμένου το πλαίσιο να είναι ξεκάθαρο και διαφανές. Όλα τα κίνητρα φορολογικού χαρακτήρα πρόκειται να κωδικοποιηθούν σε ενιαίο κείμενο. Επίσης, το νομοσχέδιο θα περιέχει ρύθμιση με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα παραμονής στη χώρα ξένων επενδυτών, οι οποίοι, εφόσον καλύπτουν τις αναγκαίες προϋποθέσεις, θα τύχουν ειδικών απαλλαγών και φορολογικών κινήτρων.

Τη νέα μορφή του μέτρου συλλογής αποδείξεων από τους φορολογουμένους.

Στην υφιστάμενη μορφή του, τα μέτρο των αποδείξεων καταργείται. Από την Πρωτοχρονιά του 2014 οι φορολογούμενοι θα έχουν νέου τύπου κίνητρα για τη συλλογή αποδείξεων. Το υπουργείο Οικονομικών θεσπίζει γενναία κίνητρα προκειμένου οι φορολογούμενοι να ζητούν αποδείξεις από επαγγελματίες συγκεκριμένων επαγγελματικών κλάδων, οι οποίοι εμφανίζουν υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής (π.χ., γιατροί, δικηγόροι, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι κ.λπ.).

Τη θέσπιση δρακόντειων μέτρων για όσους πραγματοποιούν μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή

ακόμα και στις περιπτώσεις που ο φοροφυγάς συμβιβάζεται με τις φορολογικές Αρχές, πληρώνοντας τους φόρους που αντιστοιχούν στο εισόδημα που απέκρυψε και τα σχετικά πρόστιμα. Και στις περιπτώσεις αυτές δεν θα αναστέλλεται η ποινική δίωξη. Να σημειωθεί ότι, μέχρι σήμερα, οι φορολογούμενοι που συλλαμβάνονται να έχουν αποκρύψει εισόδημα ή να έχουν υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τον φόρο που απέφυγαν ή να προχωρήσουν σε ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης του μαζί με τα σχετικά πρόστιμα και προσαυξήσεις. Στην περίπτωση αυτή πέφτουν στα μαλακά, καθώς αναστέλλεται η ποινική δίωξη.

Πηγή:www.capital.gr